Még egy érv az aszpirin mellett

Egy új vizsgálat eredményei szerint az aszpirin egy eddig ismeretlen úton is védelmet nyújt a szívnek. A szív-érrendszeri betegeknél már eddig is kimutatták, hogy kicsi de rendszeresen szedett adagokban az aszpirin megelőzheti a szívinfarktust. Ezt a preventív hatást a véralvadásban szerepet játszó vérlemezkékre gyakorolt hatásával éri el a gyógyszer, a szívinfarktust pedig általában a vérrögösödés okozza.

aszpirin, szív-érrendszer, endotelium, szívinfarktus, trombocita, vérlemezke, szívinfarktus | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Az új vizsgálat szerint azonban az aszpirin egy másik módon is hatékony megelőző szer, mivel a véredények működésére is hatással van.

A National Heart, Lung and Blood Institute vizsgálatában 19 személy vett részt. Ennek során kimutatták, hogy az érelmeszesedéses betegek állapota sokat javult a rendszeres aszpirines kezelés hatására. A gyógyszer ugyanakkor az érelmeszesedésben nem szenvedők érműködésére nincs semmilyen hatással, derült ki a kutatók cikkéből, amely az American Heart Association folyóiratában, a The Circulationben jelent meg.

A kutatócsoportot dr. Arshed A. Quyyumi vezette. A szakemberek úgy vélik, hogy az aszpirin a vérlemezkéken túl az erek belső hámjára, az endoteliumra is hatást gyakorol. Ez a szövetréteg az erek összehúzása és elernyesztése által játszik szerepet az erek működésének szabályozásában. Atherosclerosis esetén a károsodott endotelium miatt az erek nem képesek eléggé kitágulni, ami komplikációkhoz, például szívinfarktushoz vezethet.

A kutatók "azóta kíváncsiak, hogy rendelkezik-e az aszpirin egyéb jótékony hatással is az eddig ismerteken kívül, amióta kiderült, hogy egy sor véralvadásgátló nem bizonyult eléggé hatékonynak," mondta dr. Quyyumi.

A mostani kísérletek a specialista szerint talán magyarázatot adhatnak a kérdésre. Az aszpirin valószínűleg a ciklooxigenáz nevű enzimmel lép kölcsönhatásba. A szív-érrendszeri betegekben nagy mennyiségben mutatható ki ez az enzim, amely egyebek mellett sok úgynevezett oxigén-szabadgyököt is termel, ami feltételezhetően az egyik kiváltó oka a szívbetegségeknek, a ráknak és az öregedést is gyorsítja. A ciklooxigenáz gátlásával az aszpirin csökkenti ezeknek a szabadgyököknek a mennyiségét. Ez pedig, dr. Quyyumi szerint, javítja az érműködést.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| aszpirin, szív-érrendszer, endotelium, szívinfarktus, trombocita, vérlemezke
2002-07-31 20:10:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop