Megkezdődött a genetikai szívgyógyszer bevizsgálása

A Warner-Lamber cég fejlesztette ki azt a génterápiás módszert a szívbetegségek kezelésére, amelyet nemrégiben kezdtek el tesztelni. A hírt a Cornell Egyetem orvosi karán jelentették be. "Reméljük, hogy ez a vizsgálat egy teljesen új kezelési módszert vezet majd be," jelentette ki Ronald Crystal, a Cornell Egyetem orvosi karának professzora, a kísérletek vezetője. Crystal azt is elmondta, hogy az ő kutatócsoportja volt az első, amelyik első ízben alkalmazott génkezelést embernél. A Cornell kutatói azt a módszert használják, amelyet a Warner-Lambert céghez tartozó Parke-Davis Kutatóintézet fejlesztett ki. Ezzel egyidőben a Collateral Therapeutics is bejelentette, hogy megkezdi saját génterápiai szerének tesztelését. A szívbetegségekben alkalmazható eljárást a cég a Schering AG-vel közösen fejlesztették ki.

génterápiás, módszer, genetikai, szívgyógyszer, gen, génterápia, szívbetegség, gyógyszer, angiogenezis | The New York Times Health News Service   Medincorp | Reed, K.

A génalapú gyógyszerek forradalmian új megoldást kínálnak a vénák és artériák falán keletkezett vérrögösödés által fellépő szív-érrendszeri megbetegedések kezelésére.

A kezelés arra ingerli a szivet, hogy további véredényeket növesszen; az eljárás neve angiogenezis. Az új erek segítik az oxigénhiányban szenvedő szív normális vérrellátásának helyreállítását.

A gyógyszer "olyan, mint egy biológiai akciócsoport, amelyik a szívnek azt az utasítást adja, hogy növesszen újabb ereket, amelyek elkerülik a vérrögöket," mondta Crystal. Mindkét cég anginás betegekkel teszteli saját génterápiás módszerét. A Collateral februárban kezd hozzá a kísérletekhez. "Amennyiben a tesztelés a tervek szerint zajlik, valószínűleg három-négy éven belül már kész termékkel állhatunk ki a piacra," tudtuk meg Chris Reinhardtól, a Collateral munkatársától.

A német Schering AG, amelynek 15 százalékos részesedése van a Collateralban, segítséget nyújt a gyógyszer kifejlesztésében és forgalmazásában.

A Warner-Lambert eljárása során a gyógyszert közvetlenül a szívbe fecskendezik. Az injeckióra egy sebészeti beavatkozás, például bypass-műtét alatt kerül sor. A Collateral és a Schering viszont úgy fejlesztette ki saját készítményét, hogy azt egy diagnosztikai, képalkotásra használt katéteren át juttatják a szívbe, így a szívspecialista az érszűkületet egyidőben diagnosztzálhatja és kezelheti is. A Collateral tervei szerint a gyógyszert kevésbé súlyos anginás betegeken fogják tesztelni, bár az állatkísérletek tanúsága szerint az eljárás gyorsan és elég hatékony, így képes a legtöbb műtéti megoldást helyettesíteni. "A laboratóriumi állatok mind teljesen meggyógyultak," mondta Reinhard. "Ez valóságos orvosi csoda," tette hozzá. "Ezzel majdnem teljesen helyettesíthetők a nyílt szívműtétek," ha a humán teszt is hasonló eredményeket hoz majd, mondta a Collateral munkatársa.

A két cég egyetért abban, hogy az egyszeri génkezelés segítségével drámaian csökkenni fog azoknak a száma, akiknek szívműtétre lesz szükségük.

Az Egyesült Államokban évente százezrek esnek át bypass-műtéten, és szakértők becslései szerint így egészségügyi dollármilliók takaríthatók meg. Szívbetegségek kezelésére más vállalatok is folytatnak génterápiás kutatásokat, így például a Genzyme vagy a Megabios.

Megjelent: Bloomberg Business News

| génterápiás, módszer, genetikai, szívgyógyszer, gén, génterápia, szívbetegség, gyógyszer, angiogenezis
2002-07-31 19:28:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop