Szakértők a Posicorról

Négy beteg sokkot kapott, egyikük meghalt néhány órával azután, hogy az addig szedett mibefradil helyett átállították őket más vérnyomáscsökkentőkre. Az orvosokat igen nyugtalanítja ez a hír és aggódnak, hátha a gyógyszert még szedők is potenciális veszélynek vannak kitéve.

Posicor, mibefradil, kalciumcsatorna, blokkoló, vérnyomáscsökkentő | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.
A mibefradilt, piaci nevén Posicort gyártója, a nutley-i székhelyű RocheLaboratories június 8-án bevonta, mert veszélyes lehet más gyógyszerekkel valóegyidejű alkalmazása.

''Nagyon óvatosnak kell lenni ennek a gyógyszernek a bevonásával és mással valóhelyettesítésével'' - jelentette ki dr. James Willerson, a houstoni Texas HeartInstitute igazgatója. ''Egyes esetekben kórházi megfigyelés is szükséges lehet.''

Véleményével egyetértett dr. Harold P. Gavras, a bostoni egyetemi klinikahipertenziós és arterioszklerózis osztályának vezetője is.

''Nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, mert valós gondot jelent a gyógyszer [másszerekkel együtt való szedése]'' - mondta dr. Gavras.

Közel 200 ezer amerikai szed mibefradilt. A szer kalciumcsatorna blokkoló (CCB), amiazt jelenti, hogy meggátolja a kalcium fölhalmozódását az erekben, megkönnyíti aszívnek, hogy normálisan továbbítsa a vért és ellazítja az ereket. Az FDA 1997júniusában hagyta jóvá a szert magasvérnyomás és krónikus mellkasi fájdalmak,anginás rohamok kezelésére.

A Journal of the American Medical Association következő számában megjelenik egytanulmány, melyben dr. Michael E. Mullins a portlandi Oregon Poison Center kutatójanégy esetről számol be, amelyekben 55 és 79 év közötti betegeknél leállítottáka gyógyszer szedését és más CCB-ket adtak nekik. Mind a négyüknek vészesen lementa vérnyomása, egyikük meg is halt.

A chicagói székhelyű AMA igen hamar nyilvánosságra hozta a tényeket,közegészségügyi jelentőségük miatt.

''Ha közel 200 ezer ember fog átváltani a Posicorról más gyógyszerekre, megvan alehetősége, hogy némelyiküket az a sors éri, mint a fönt említett betegeket'' -nyilatkozta dr. Mullins a Poison Center toxikológusa, aki egyben az OregonEgészségtudományi Egyetem sürgősségi esetekkel foglalkozó oktatója is.

''Ha most terjesztjük el ezt az információt, remélhetőleg elejét tudjuk venni akésőbbi esetleges problémáknak'' - tette hozzá.

A cikk szerzői azt tanácsolják, hogy a betegek várjanak egy hetet miutánabbahagyták a Posicor szedését és egy másik CCB-t kezdenek el szedni, és két hetetakkor, ha vagy a felodipin CCB vagy a betablokkoló timolol van előírva a számukra.

A magas vérnyomás csökkentésére szolgáló lehetséges gyógyszerek, amelyeketrögtön lehet szedni az ACE-inhibitorok, vízhajtók vagy az angiotensin IIantagonistái, jegyezte meg.

''Szeretném, ha [az orvosok és a betegek] megértenék ezeket a javaslatokat, ésnagyon óvatosak lennének, amikor kiválasztják és időzítik az új magas vérnyomáselleni vagy szívgyógyszerüket'' - tette hozzá dr. Mullins.

''Azok, akik rendszeresen szedik ezt a gyógyszert és jól is viselik, jobb ha nemhirtelen hagyják abba, hanem fölkeresik az orvost, adjon tanácsot, melyiket szedjék asok hozzáférhető és megfelelő gyógyszer közül'' - figyelmeztet dr. Lynn Smaha, adallasi központú AHA kutatója.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Posicor, mibefradil, kalciumcsatorna, blokkoló, vérnyomáscsökkentő
2002-07-31 21:35:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop