Szuperaszpirin vérrögösödés ellen

Szuperaszpirin vérrögösödés ellen

szívinfarktus, vérrögképződés, szuperaszpirin, szívinfarktus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Knox, R. A.

Egy új, szívinfarktust megelőző szer új lökést adhat az olyan betegek kezelésének, akiknél a jelenlegi vérrögoldó terápia nem vált be.

Az általánosan használt TPA-hoz adagolva a szuperaszpirin - abciximab - a csökkentett vérellátású szívben is 67 százalékkal növeli meg a keringést, tudtuk meg egy nemrégiben publikált nemzetközi tanulmányból.

Egyes szakvélemények szerint a vérrögoldó szerek 15 évvel ezelőtti megjelenése óta ez a legnagyobb előrelépés az infarktusos betegek kezelésében. A vérrögoldók képesek a folyamatban lévő infarktust visszafordítani azzal, hogy feloldják a lerakódott vérlemezkéket és proteineket.

A trombolízis forradalmasította az infarktus kezelését, és esetek ezreiben mentette meg a szívet a biztos elhalástól. Nem csak ennek köszönhető, hogy csökkent az infarktusos mortalitás, de a túlélők ennek köszönhetően egészségesebb szívvel élhetnek tovább.

Ám még a legjobb vérrögoldás is csak az esetek felében működik, és a betegek 5-10 százalékánál még ezek után is kiújulnak a rögök. A dupla terápiával azonban a siker 80 százalékos már a kezelés utáni 90. percben is.

A vizsgálati eredmények szerint "új korszak nyílik" az infarktus kezelésében, fogalmazott dr. J. Ward Kennedy és dr. Michael L. Stadius, a University of Washington kutatói a kutatásaikról szóló cikkben, amely az American Heart Association lapjában, a Circulationben jelent meg.

A szerzők becslése szerint az új, kettős kezeléssel minden 1000 infarktusosból további 20 beteg életét lehet megmenteni.

"Ez a kettős kezelés rendkívül sikeres" - jelentette ki dr. Elliott M. Antman, a Brigham and Women's kutatója, a vizsgálatok egyik vezetője. "Nem csupán arról van szó, hogy az artéria nagyobb hányadát tisztítjuk meg, de az erek hamarabb is nyílnak meg."

A sebesség pedig igen fontos a koszorúér-elzáródással fenyegetett szívizom állapotának megőrzése miatt, jegyezte meg dr. Antman. "A megmentett szívizomrész alapján lehet felállítani a halálozás és az újabb infarktus esélyének prognózisát."

A kutatási program neve TIMI-14, mert ez a tizennegyedik nagyobb beszámoló a Thrombolysis in Myorcardial Infarction elnevezésű tanulmányról. Ennek keretében összesen 888 szívbeteget vizsgáltak Észak-Amerika, Nagy-Britannia, Hollandia, Franciaország és Németország 63 kórházában.

A résztvevők többféle vérrögoldó kezelést kaptak. A legjobb ezek közül standard dózisú TPA-t és egy abciximab injekciót tartalmazott (kereskedelmi neve ReoPro). A kutatást a TPA-t gyártó Eli Lilly, illetve az abciximabot előállító Centocor finanszírozta.

Egy órával a gyógyszeres kezelést követően a két készítménnyel kezelt betegek 72 százalékánál visszaállt a normális keringés az elzáródott artériában, míg a csak TPA-val kezelt betegeknél csupán 42 százalékban. 90 perc elteltével a két gyógyszeres csoportban a kezelés 77 százalékban volt sikeres, míg a TPA-csoportban 62 százalékban.

Ezzel a gyógyszeres kezelés sikeressége megközelítette a szívinfarktus akut terápiájának "arany standardját", amelyet ballonos angioplasztikával érnek el, ehhez viszont nincs szükség magasan kvalifikált sebész teamre, vagyis sokkal jobban elterjedhet.

"Itt az ideje, hogy a nagyobb klinikák is felkarolják a dolgot", és csak azokban az esetekben alkalmazzanak angioplasztikát, ahol a beteg vérzékenysége lehetetlenné teszi a vérrögoldást, fogalmazott dr. Kennedy és dr. Stadius a cikkben.

Az új készítménnyel kevesebb szükség lesz angioplasztikára, a kórházaknak nem kell különleges csoportokat kiképezniük és alkalmazniuk.

Dr. Antman szerint a gyógyszerkombináció azért hatékonyabb, mert az abciximab pontosan a vérrögök anyagának javát kitevő vérlemezkéket támadja meg, a TPA pedig a fibrinekre van hatással, vagyis mindkét összetevőnek megvan a maga ellenszere: ettől olyan gyors és hatékony a módszer.

Ráadásul a TPA-nak megvan az a rossz velejárója, hogy aktiválja a vérrögöket, ezért azok újból megjelenhetnek. Az abciximab egy sajátos, mesterséges antitest, amely nem aktiválja a vérrögöket.

A szívbetegségek terápiájában széleskörben használt aszpirin szintén blokkolja a vérrögök aktivitását, de az abciximab hatékonyabb, ezért is nevezik "szuperaszpirinnek".

Megjelent: The Boston Globe

| szívinfarktus, vérrögképződés, szuperaszpirin
2002-08-01 00:01:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop