Legutóbbi cikkek

A szívbetegek mintegy fele nem szedi pontosan a gyógyszereit

Évente 130 ezer szívbeteg azért hal meg, mert nem váltja ki és nem veszi be azokat a gyógyszereket, amelyekre szüksége van - állapították meg brit szakemberek húsz korábbi vizsgálat adatait összevetve.


Szívbetegek által használt gyógyszerek

Angiotenzin-konvertáló enzimbénítók (ACE-inhibitorok) A kezelés célja:
csökkentik a vérnyomást és a szív munkáját. A gyógyszercsoport igen előnyös hatása, hogy megakadályozza a szívizom funkciójának romlását - különösen infarktus után -, és ezáltal csökkenti a szívizom káros szerkezeti átalakulását.


A ß-blokkoló kezelés eredményességének lehetséges genetikai háttere

Egy friss tanulmány szerint azoknál a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, akinél az angiotensin-konvertáló enzim (ACE) génjén mutáció kimutatható, valószínűleg jobban reagálnak az ún. ß-blokkolókra.


Újabb bizonyítékok az aszpirin mellett

A kutatók újabb érvekkel támasztották alá, hogy az aszpirin legalább olyan hatékony a szív egészségének megóvásában, mint a drága, receptre kapható szívgyógyszerek.


Aszpirin - még mindig ez a filléres csodaszer

Az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala, az FDA felülvizsgálati bizottságának múlt havi jelentését az aszpirinről nem kísérte olyan hangos hírverés és harsonaszó, mint ahogyan azt más gyógyszerészeti kérdésekkel foglalkozó döntéseiknél megszokhattuk.


Megkezdődött a genetikai szívgyógyszer bevizsgálása

A Warner-Lamber cég fejlesztette ki azt a génterápiás módszert a szívbetegségek kezelésére, amelyet nemrégiben kezdtek el tesztelni. A hírt a Cornell Egyetem orvosi karán jelentették be. "Reméljük, hogy ez a vizsgálat egy teljesen új kezelési módszert vezet majd be," jelentette ki Ronald Crystal, a Cornell Egyetem orvosi karának professzora, a kísérletek vezetője. Crystal azt is elmondta, hogy az ő kutatócsoportja volt az első, amelyik első ízben alkalmazott génkezelést embernél. A Cornell kutatói azt a módszert használják, amelyet a Warner-Lambert céghez tartozó Parke-Davis Kutatóintézet fejlesztett ki. Ezzel egyidőben a Collateral Therapeutics is bejelentette, hogy megkezdi saját génterápiai szerének tesztelését. A szívbetegségekben alkalmazható eljárást a cég a Schering AG-vel közösen fejlesztették ki.


Még egy érv az aszpirin mellett

Egy új vizsgálat eredményei szerint az aszpirin egy eddig ismeretlen úton is védelmet nyújt a szívnek. A szív-érrendszeri betegeknél már eddig is kimutatták, hogy kicsi de rendszeresen szedett adagokban az aszpirin megelőzheti a szívinfarktust. Ezt a preventív hatást a véralvadásban szerepet játszó vérlemezkékre gyakorolt hatásával éri el a gyógyszer, a szívinfarktust pedig általában a vérrögösödés okozza.


Figyelem: a Tylenol és a vérhigítók veszélyesek lehetnek

A Tylenol nevű gyógyszer használata megnövelheti az agyvérzés kockázatát, amennyiben a beteg egyidejűleg vérhigító készítményeket is szed, derült ki egy friss tanulmányból.


Szakértők a Posicorról

Négy beteg sokkot kapott, egyikük meghalt néhány órával azután, hogy az addig szedett mibefradil helyett átállították őket más vérnyomáscsökkentőkre. Az orvosokat igen nyugtalanítja ez a hír és aggódnak, hátha a gyógyszert még szedők is potenciális veszélynek vannak kitéve.


Ígéretes az új ''szuper-aszpirin''

BÉCS - Orvosi vélemények szerint 50 ezer emberrel végzett klinikai teszt pozitív eredményt hozott az új, ún. ''szuper-aszpirin'' használatát illetően. A szert a szívinfarktussal veszélyeztetett betegeknél a vérrögképződés megakadályozására alkalmazták.


1 |

Web Design & Development Prowebshop