A fehérköpeny-vérnyomás

A legújabb adatok szerint minden hatodik felnőttnél kimutatható az úgynevezett fehérköpeny-hipertónia: a vérnyomásuk magas, ha az orvos méri, de máskor normális. Minden tizedik embernél továbbá „maszkolt” hipertónia áll fenn, vagyis az orvosnál mért vérnyomás normális, de a mindennapi életben vannak magas értékek is. Sokan úgy gondolják, hogy ez a két állapot növeli a valódi magasvérnyomás-betegség kockázatát, azonban vannak ezzel ellentétes adatok is.

vérnyomás, mérés, fehérköpeny, orvos | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Egy vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy fehérköpeny-hipertónia esetén kétszer magasabb valószínűsége van annak, hogy egy évtized múlva valódi magasvérnyomás-betegségben szenvedjen az illető. Maszkolt hipertónia esetén 78 %-kal magasabb a kockázat. Ez az első olyan vizsgálat, ami kapcsolatot talál a két állapot és a valódi hipertónia között, ami pedig a szívroham és az agyvérzés fontos kockázati tényezői.

A vizsgálat során 1412 páciensnél mértek vérnyomást rendelőben, illetve otthon folyamatos vérnyomásmérő készülékkel, illetve kézi vérnyomásmérővel. Tíz évvel később a fehérköpeny-hipertóniát vagy maszkolt hipertóniát mutató páciensek több mint 40 %-ánál alakult ki magasvérnyomás-betegség, míg a normál vérnyomásértékeket mutató populációban ez az arány csak 16 % volt. A megfelelő korrekciók után a szerzők megállapították, hogy a magasvérnyomás-betegség kockázata fehérköpeny-hipertónia esetén 2,5-szörös, míg maszkolt hipertóniánál 1,8-szoros.

Ha a rendelőben túl alacsony vagy túl magas vérnyomásértékeket mérünk, akkor érdemes otthon is ellenőrizni a vérnyomásunkat. Már pár ezer forintért lehet venni vérnyomásmérőket, de érdemes egyszer az orvosunkhoz elvinni a készüléket, hogy leellenőrizzük: helyesen mér-e.

Otthon legalább kétszer-háromszor mérjünk vérnyomást naponta, a következők betartásával:
  • Kerüljük a koffeint, dohányt, és a vérnyomást emelő gyógyszereket (pl. orrcseppek) legalább a mérés előtti fél-egy órában,
  • Ne végezzünk megerőltető fizikai munkát a mérés előtti 30 percben,
  • A mérés előtt öt percen át nyugodtan üljünk, mindkét lábunkkal a földön (nem keresztbe téve),
  • Ellenőrizzük rendszeresen a mandzsetta állapotát. Egy aprócska lyuk vagy repedés is hibás méréshez vezethet.
Magasnak számítanak a 140/90 Hgmm feletti értékek. Ha csak a rendelőben vannak ilyen magas értékeink, akkor fehérköpeny-hipertóniáról beszélünk. Az orvosnál való feszültséget csökkentheti, ha mély levegőt veszünk, meditálunk, vagy más módszerrel csökkentjük a feszültséget, mielőtt orvoshoz megyünk.

Fontos, hogy ne tegyük keresztbe lábainkat, ez ugyanis emeli a vérnyomásunkat. Érdemes továbbá lassan és mélyeket lélegezni a mérés alatt.

WebMD
| vérnyomás, mérés, fehérköpeny, orvos
2009-07-13 11:38:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop