Hirdetés

A zsírpárnák és a vérnyomás

vérnyomás, magas vérnyomás |

Népszabadság   Népszabadság

Úgy tűnik, mintha az év végi ünnepek előtti és utáni napokban egyes orvosi szaklapok időzített támadást indítottak volna a zsírpárnák ellen. Legalábbis tavaly decemberben a világ egyik legrangosabb orvosi szaklapjában, a The New England Journal of Medicine-ben megjelent egy tanulmány, amelyből kiderül, hogy a 2,3 kg-ot taksáló széles körű vélekedéssel szemben az amerikaiak átlagos súlygyarapodása az ünnepek alatt csak mintegy 370 gramm. Igen ám, de ez a súlyfelesleg azután az esetek többségében le sem megy a következő év végéig, sőt több mint fél kilogrammra egészül ki.

Az Annals of Internal Medicine című, szintén elismert belgyógyászati szaklap ugyanakkor január 2-án olyan vizsgálati eredményeket közölt, amelyek szerint a csekély mértékű, 3 évig tartó folyamatos fogyás a felső határérték körül mozgó, de még egészségesnek tekintett vérnyomást is biztonságosabb szintre süllyeszti, illetve csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Régóta tudjuk, hogy a magas vérnyomás fokozza a szívrohamok és a szélütés kockázatát, és azt is, hogy a túlsúly hajlamosít a magas vérnyomásra. Az sem újdonság, hogy a súlyfelesleggel rendelkező, magas vérnyomásos emberek fogyása vérnyomáscsökkentő hatású.

Az azonban nem ilyen világos, hogy a fogyás vajon csökkenti-e a túlsúlyos személyek vérnyomását hosszabb távon, ha az a még éppen elfogadhatónak tekintett, 140/90 Hgmm-hez (higanymilliméterhez) közelít. Ennek azért van jelentősége, mert ha egy kis fogyás is elég a még egészségesnek tekinthető, de enyhe aggodalomra már okot adó vérnyomás biztonságos tartományba való terelésére, akkor sok esetben egyszerű módon meg lehetne előzni vagy el lehetne odázni a később valóban magassá váló vérnyomás kialakulását. Mindezt ráadásul akkor, amikor az ideális 120/80 Hgmm-nél ugyan magasabb, de még nem kimondottan kóros vérnyomás hosszabb távon már fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek és a szélütés kockázatát. Ezenkívül, ilyen határesetekben az orvosok általában még nem szoktak vérnyomáscsökkentőt rendelni.

Most, az Annals of Internal Medicine hasábjain egy népes kutatógárda befoltozta a tudásunkon tátongó lyukat. Csaknem 1200 középkorú, ideális súlyánál 10-65 százalékkal nehezebb felnőtt részvételével végzett, 3 éves vizsgálatukban kimutatták, hogy az első fél év alatt átlagban 4,4 kg-ot fogyó, de 3 év múltán ebből 4,2 kg-ot visszahízók vérnyomása is mindvégig alacsonyabb volt, mint azoké, akiket pusztán összehasonlítási alapként vettek be a vizsgálatba, ezért nem fogyasztottak le.

Persze, azok vérnyomása csökkent a leginkább (7/5 Hgmm-rel), akiknél a harmadik év végeztével csaknem 9 kilogrammal mutatott kevesebbet a mérleg, de azoké is alacsonyabb maradt az öszszehasonlító csoporthoz képest, akik az első hónapokban lefogytak, de a fogyás előtti testtömegüket később legnagyobbrészt visszahízták.

A fogyás tehát nemcsak a már kialakult magas vérnyomás csökkentésére, hanem kifejlődésének megakadályozására is ajánlható, legfőképpen fiatalabb életkorban.

vérnyomás, magas vérnyomás

2002-07-10 16:29:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop