Néhány kockázati tényező csökkentése rengeteg életet mentene meg

A Lancetben megjelent cikk szerint, ha mindössze hat kockázati tényezőt sikerülne egy világszerte elfogadott szintre csökkenteni (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és sófogyasztás, magas vérnyomás, magas vércukor szint, valamint az elhízás), azzal az elkövetkező 15 év alatt több mint 37 millió korai halálesetet lehetne megakadályozni.

dohányzás, alkoholfogyasztás, sófogyasztás, vérnyomás, vércukor, elhízás, halálozás | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

A fenti kockázati tényezők elsősorban négy kórkép előidézéséhez járulnak hozzá, ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a rák, valamint a diabétesz.

A londoni Imperial College professzora, Majid Ezzati országos szintű adatokra és epidemiológiai modellekre alapozta a becslést. A globális kockázatcsökkentést az alábbiak szerint tartja kívánatosnak a fenti szám eléréséhez: dohányzás 30-50 százalék, alkoholizálás 10 százalék, sófogyasztás 30 százalék, magas vérnyomás 25 százalék, valamint a túlsúly és elhízás tendenciáinak megállítása.

Az adatok azt mutatják, hogy ha mind a hat kockázati tényező számára előírt cél teljesülne, az a fenti négy betegségcsoportban való idő előtti elhalálozást a férfiaknál 22 százalékkal, a nőknél pedig 19 százalékkal csökkentené 2025-re. Ez a javulás azt jelenti, hogy legalább 16 millió 30-70 éves és 21 millió 70 év feletti ember korai halálát lehetne megakadályozni.

A tanulmány szerzői szerint a legnagyobb előnyökkel a magas vérnyomás csökkentése és a dohányzás visszaszorítása járna.

Forrás: ScienceDaily

Kapcsolódó rovatok:
Alkoholizmus
Dohányzás
Táplálkozás, elhízás, receptek, fogyókúra
Cukorbetegség


| dohányzás, alkoholfogyasztás, sófogyasztás, vérnyomás, vércukor, elhízás, halálozás
2014-05-29 10:46:06


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.


Az IVF váratlan kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomásuk az átlagosnál - írják a Bern-i Egyetemi Kórház kutatói. A tanulmány a Journal of...


Csökkenti a vérnyomást a lépcsőzés

Nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem erősíti is a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogén hiányos klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri...


Az amerikaiak felének magas a vérnyomása

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vag...


Magyar Hypertonia Társaság: összefügghet a magas vérnyomás és a vesebetegség

A magas vérnyomás hátterében állhat veseprobléma, de a következménye is lehet súlyos vesebetegség - mondta Barna István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökségi tagja...


hirdetés