Hirdetés
Az áfonya csökkenti a vérnyomást
Egy csészényi fagyasztott szárított áfonyából készült por csökkentette a vérnyomást és javította a vérkeringést, amint ezt egy placebo kontrollált tanulmány közölte a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (2015; doi: org/10.1016/j.jand.2014.11.001) című orvosi folyóiratban.
Az áfonyának magas anthocián és többféle polifenol tartalma miatt egészségjavító hatást tulajdonítanak, melyek közé tartozik a vérnyomáscsökkentés is, amint Sarah Johnson és mtsai (Állami Egyetem, Florida, USA) azt megállapította 48 már nem menstruáló nő vizsgálata alapján, akiknek vérnyomása enyhén emelkedett volt.
A nőknek naponta 22 g fagyasztott és szárított áfonyaport vagy placebót kellett elfogyasztani szokásos napi ténykedésük mellett. Vérnyomásukat a nyolc hetes időtartam elején és végén megmérték.
Az áfonyapor csökkentette a vérnyomást 7/5 Hgmm-el, míg a kontroll csoportban semmi változás nem jelentkezett. Ezt a csökkent pulzushullám sebességgel és a vér emelkedett nitrogénoxid szintjével lehet magyarázni, melynek értágító és az erek merevségét csökkentő hatása van.
Az áfonya mindennapi fogyasztása a tanulmány szerint hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, hosszú távon képes a szív- és keringési betegségeket megelőzni.
Ez a tanulmány is abba az egyre szaporodó olyan vizsgálatsorozatba illik, mely a flavonid tartalmú élelmiszerek vérnyomáscsökkentő hatását vizsgálja. Eddig a legtöbb vizsgálatban a nagy kakaótartalmú keserű csokoládé szerepelt, mely kedvező hatását egy meta-analízis igazolta. A csokoládé magas kalória tartalma miatt azonban hizlal.
2015-01-16 16:34:54