Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hipertónia), akkor beszélünk, az egészségügyi világszervezet (WHO) némileg önkényes meghatározása alapján, ha a vérnyomás három különböző alkalommal, nyugalomban eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-t. A felnőttkorban kezdődő (2. típusú) cukorbetegség rendszerint zsíranyagcsere-zavarral és elhízással társul, az ilyen cukorbetegeknek minimum fele hipertóniás.

magas vérnyomás, cukorbetegség, hipertónia | Gyógy-ír   Kisalföld

Felnőttkori diabétesz, hipertónia, elhízás és zsíranyagcsere-zavar olyan gyakran fordul elő együtt, hogy ez az orvosoknak is feltűnt és kb. 10 éve ezek együttes előfordulását metabolikus X szindrómának nevezték el. Hívják "halálos négyes"-nek is, utalva arra, hogy az ilyen betegekben többszörös a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata és ennek következtében a halálozás aránya. A fiatal korban kezdődő (1. típusú), csak inzulinnal kezelhető cukorbetegeknél a magas vérnyomás előfordulása kezdetben nem gyakoribb, mint az átlagnépességben. Ha 1. típusú cukorbetegnél magas vérnyomás jelentkezik, az általában kezdődő vesekárosodásra utal.

Hasonlóságok

Két olyan idült betegségről van szó, melyek többnyire sokáig nem járnak panaszokkal, tünetekkel. A közhiedelemmel ellentétben fejfájás, szédülés, orrvérzés általában csak igen magas vérnyomás esetén jelentkezik. Ugyanígy szájszárazság, több folyadékfogyasztás, több vizelet, fogyás is már csak akkor észlelhető, ha teljesen felborult a cukoranyagcsere. Előbbiekből következik, hogy mivel a beteg a vércukor- és a vérnyomásértékeit az igen szélsőséges eseteket kivéve nem érzi meg, az egyetlen lehetőség a mérés az eredmények ellenőrzésére. Mindkét betegségnél lehetséges, hogy életmód-változtatás, diéta és testsúlycsökkentés után a vérnyomás- és vércukorértékek normalizálódnak. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy meggyógyultak a betegek, hanem azt, hogy hatott a "nem gyógyszeres" kezelés és ezt hosszú távon folytatni kell.

A panaszmentes embereknél időnként nehéz elfogadtatni a rendszeres, tartós gyógyszerszedést és a célirányos, szövődményeket felderítő vizsgálatokat. Pedig higgyék el, megéri a fáradságot! Csak az értékek hosszú távú normális szinten tartásával lehet kivédeni azokat a súlyos szövődményeket, melyek betegeinkre leselkednek.

Szövődmények és megelőzésük

A kezeletlen, vagy nem jól kezelt cukorbetegség és hipertónia együttes előfordulásának legfontosabb következménye az, hogy az érrendszerben felgyorsul az érelmeszesedés folyamata. Többszörös lehet az érszűkület és az érelzáródás kockázata. A szövődmények a hosszú távon rosszul kezelt betegeknél sajnos minden előjel nélkül, hirtelen, teljes jólét közepette alakulhatnak ki. Sokszoros lehet a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata.

Enyhe 2. típusú diabétesz és hipertónia együttes előfordulásakor először 3 hónapig nem gyógyszeres kezelést kezdünk. A túlsúlyos betegek testsúlyát csökkentjük. Emeljük a diéta rosttartalmát, csökkentjük a kalória-, a zsír-, valamint konyhasóbevitelt. A magyaros konyha kicsit mindig „túlsóz”, ezért ne alkalmazzanak „extra” sózást. Növeljük a fizikai aktivitást. Az alkohol- és kávéfogyasztást csökkentsük. A dohányzást mindenképpen próbálják meg abbahagyni. Az olyan gyógyszereket, amelyek ismerten emelik a vérnyomást (reuma elleni gyógyszerek!) vagy a vércukrot, elhagyatjuk. Három hónap múlva, ha az értékek nem normalizálódnak, vagy súlyosabb esetben a fentiek betartása mellett, azonnal gyógyszeres kezelést kezdünk. Ez általában egy életre szól. A gyógyszerek természetesen nem helyettesíthetik a diétát, a helyes életmódot. Az lenne az ideális vérnyomáscsökkentő, amelyik nemcsak vérnyomást csökkent, hanem kedvezően befolyásolja a cukor- és a zsíranyagcserét, valamint megvédi az ereket az érelmeszesedéstől. Ilyen még nincs, talán a legkedvezőbb hatásuk az ACE- (angiotenzin-konvertáló enzim) gátló készítményeknek van. Ezek csökkentik a vesekárosodás kialakulásának valószínűségét is.

Cukorbetegeknél a vérnyomást mindenképpen 130/85 Hgmm alá kell csökkenteni, ha vesekárosodás is van, ez az érték 120/75 Hgmm! Nemzetközi vizsgálatok adatai szerint ez az a határ, mely alatt a szövődmények előfordulásának kockázata minimális. Ugyanúgy, ahogy a cukorbetegségnél a saját vércukormérő, az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomásértékek nagy segítséget nyújthatnak az ideális kezelés megtalálásához. Ez nem mindig sikerül azonnal és időnként sok türelmet és kitartást igényel mind a beteg, mind az orvos részéről. Sokszor kettő vagy több vérnyomáscsökkentő készítmény szedésével lehet csak a „célvérnyomást” elérni. A betegek együttműködését jelentősen javította az, hogy az utóbbi 10 évben szinte minden vérnyomáscsökkentő csoportban rendelkezünk már hosszú hatású szerrel, ezeket naponta csak egyszer kell szedni.

| magas vérnyomás, cukorbetegség, hipertónia
2002-07-18 12:08:17