Kérdezni is tudni kell!

Azzal már csaknem mindenki tisztában van, hogy a magasvérnyomás-betegség "népbetegség" hazánkban. Az öröklött hajlam mellett a betegség kialakulását és a beteg állapotát súlyosbíthatja az elhízás, a mozgáshiány, a gyakori idegeskedés vagy stressz, az aktív és passzív dohányzás, rendszertelen táplálkozás és a rendszeres alkoholfogyasztás.

magasvérnyomás-betegség, rizikótényező, elhízás | Gyógy-ír   Kisalföld

Amennyiben ismerjük a kiváltó rizikótényezők sorát, logikus, hogy ezek kiküszöbölésével vérnyomásunk akár normalizálódhat is. Például a testsúly ideálisra csökkentése esetén akár a gyógyszer szedését is elkerülhetjük. Persze az is előfordulhat, hogy nem. Mert a magasvérnyomás-betegségnek egy beteg esetében sem csupán egyetlen oka lehet. Amennyiben életmódunk változtatása nem elégséges megoldás vagy egyszerűen nem is vagyunk hajlandók változtatni rajta, jön a gyógyszeres kezelés.

Felhívnám mindenkinek a figyelmét arra a tényre, hogy a gyógyszeres kezelés soha nem lehet az első és egyetlen megoldás. Ugyanis a rizikótényezők, melyek elég közismertek, s talán túl általános, hétköznapi dolgoknak tűnnek, nem csupán a magas vérnyomás megjelenését teszik gyakoribbá. A dohányzás éppúgy károsítja a szívet, mint a tüdőt. Az elhízás éppúgy szívinfarktus-rizikófaktor, mint amennyire túlterheli ízületeinket. A rendszertelen és zsírokban, koleszterinben dús táplálkozás nemcsak ereinket, de beleinket és gyomrunkat éppúgy megbetegítheti. Az alkohol pedig mértéktelen fogyasztása esetén nemcsak szívizmunkat, hanem májunkat is tönkreteszi. Tehát az egyszerűbbnek tűn‹ megoldás, miszerint "elég, ha bekapok egy tablettát" hosszú távon elég veszélyes lehet.

Természetesen ezzel együtt számos vérnyomásbeteg tartós gyógyszerszedésre szorul. Tehát ott tartottunk, hogy számos vérnyomásbeteg, a megfelelő életmódbeli változtatások mellett is gyógyszerek szedésére szorulhat. Ettől még nem kell megriadni, de félvállról sem szabad venni ezt a betegséget. Ugyanis egy olyan betegségről van szó, mely ritkán okoz panaszokat. Sajnos különösképpen abban a stádiumában ritkán, amikor még szervezetünkben semmiféle egyéb szövődményt (járulékos betegséget) nem okozott. Persze tüneteket ebben a stádiumban is észlelhetünk, csak azok enyhe és múló jellege miatt gyakran nem is tulajdonítunk neki jelentőséget. Előfordulhat így átmeneti, rövid fejfájás, szédülés, hányinger, mellkasi fájdalom és a többi. De a vérnyomás tartós emelkedése gyakran tünetmentes. Ezért van szükség az évenkénti, rendszeres szűrővizsgálatra akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat.

De mi történik akkor, ha orvosunk gyógyszert ír fel? Elsősorban azt kell tudni, hogy a magasvérnyomás-betegség esetében, hacsak nem valamilyen konkrét, gyógyítható (tehát átmeneti) ok áll a háttérben, a gyógyszert tartósan, hónapokon, illetve éveken át kell szedni. Mégpedig naponta, s a lehető legpontosabban. Évekkel ezelőtt ez a mondat még rendkívül szigorúnak tűnt számomra is, mert valljuk be őszintén: ki az az aktív életet élő ember, aki napi háromszor be tudja venni a gyógyszerét akkor, ha ennek elhagyása esetén betegsége nem figyelmezteti azonnal. Kevesen vannak, az biztos. Sokan vannak azonban, akik nem tudják, hogy a magas vérnyomás nem olyan mint egy torokgyulladás, amit akár egy doboz gyógyszer szedése után letudhatunk, legalábbis egy időre a következő fertőzésig. Tehát ebben az esetben a gyógyszert rendszeresen, naponta szedni kell. Szerencsére a modern vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ma már, úgy szoktam mondani: emberbarát gyógyszerek, mert elég napi egy tablettát bevenni belőlük. S ha netán két-, háromféle tablettával állítható be normális szintre a vérnyomásunk, akkor is előfordulhat, hogy napi egyszeri gyógyszerbevétellel "megúszhatjuk" az egészet. Persze ma már számos vérnyomáscsökkentő van a patikákban, így ezzel kapcsolatban konkrét tanácsot csupán kezelőorvosuktól kaphatnak. De ebben az esetben nem árt, ha önök is kérdeznek, s bizony kérdezni is tudni kell. Azonban gyakori, hogy ezek a dilemmák a rendelőben még nem, csupán a tabletták kibontása után merülnek fel az emberben.

Milyen kérdéseket tegyünk fel kezelőorvosunknak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kapcsolatban?

 • Naponta hány alkalommal kell bevenni?
 • Evés előtt, alatt vagy után kell beszedni? Egyáltalán kell-e evéshez kötni a dolgot, s ha evés előtt, akkor hány perccel előtte?
 • Van-e olyan orvosság, akár recept nélkül is kapható, ami e mellett a gyógyszer mellett nem szedhető?
 • Milyen mellékhatások fordulhatnak elő, s ezek közül melyek azok, amik átmenetiek? Mit tegyünk ezek esetén?
 • Melyek azok a súlyos mellékhatások, amikor azonnal orvoshoz kell fordulnunk?
 • Mely ételek vagy italok nem fogyaszthatók a gyógyszer szedése mellett?
 • Mi a helyzet az alkoholfogyasztással, akár alkalomszerűen?
 • Mi a teendő, ha a gyógyszert elfelejtjük bevenni a megszokott időben?
 • Milyen gyakran ellenőriztessük vérnyomásunkat?
 • Amennyiben otthon van vérnyomásmérőnk, magasabb vagy alacsonyabb vérnyomást mérünk, mi a teendő?
 • - Mennyi idő után várható a gyógyszer tartós hatásának kialakulása?

Első alkalommal ennyi kérdés bizonyára elegendő lesz ahhoz, hogy szükség esetén, a válaszok ismeretében az új gyógyszert nyugodtan kezdjük el szedni.

| magasvérnyomás-betegség, , rizikótényező, elhízás
2002-07-18 14:56:03