A magas vérnyomás kezelése megelőzi a dementiát

Eggyel több ok arra, hogy komolyan vegyük a magas vérnyomás kezelését: párizsi kutatók azt tapasztalták, hogy az időskori dementia egyes formái megelőzhetők egy bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel.

demencia, magas, vérnyomás, vérnyomáscsökkentő, gyógyszer, dementia | The New York Times Health News Service   Medincorp | Bowser, A.

"Bebizonyítottuk, hogy ha csökkentünk egy rizikófaktort, mint pl. a hipertóniát, csökken a dementia előfordulása is" - nyilatkozta Francoise Forette professzorasszony, a párizsi Hopital Broca geriátriai osztályának vezetője. Dementiának tekintjük többek közt az Alzheimer-kórt, a szenilis dementiát és a Huntington-kórt.

A professzorasszony és munkatársai egy 1988 óta folyó, nagyszabású felmérés során tanulmányozták a vérnyomáscsökkentő gyógyszerelés hatását. Hogy megtudják, valóban csökkentik-e ezek a gyógyszerek a dementia előfordulását, 1238 betegnek napi kálciumcsatorna-blokkolót adtak, közülük a kísérlet előtt egyen sem mutatkoztak a dementia jelei.

Együtt értékelték a betegek elmeállapotát 1200 olyan személyével, akik a kísérlet során placebót kaptak, a következő szempontok alapján: figyelemösszpontosítás, rövid távú memória, dolgok felidézése, számolás és tájékozódás időben és térben.

A kezelt betegek között, akik a kilenc évig tartó felmérés-sorozat elején nem mutatták a dementia jeleit, a kutatók 50 százalékkal kevesebb dementiás esetet találtak, mint a kontrollcsoportnál.

Ebből arra következtettek, hogy minden 1000 időskorú, hipertóniás ember közül 19-nél megakadályozható a dementia.

A kutatók már régebben is tudták, hogy a hipertónia a dementia egyik fő rizikófaktora. A dementia egy progresszív elmebetegség, amelynek szenvedő alanyai konfúzusak és dezorientáltak lesznek, fokozatosan esik szét a személyiségük. Ez az első tanulmány, amely kimutatja, hogy a magas vérnyomás kezelése jótékony hatással van a dementia kialakulásának megelőzésére.

"A dementiát igen nehéz kezelni" - mondta Prof. Forette. "Számtalan gyógymódot alkalmazunk a szimptómák csökkentésére, de a legjobb az lenne, ha csökkenteni tudnánk a betegség előfordulását vagy késleltetni a jelentkezését. "

Megjelent: Medical Tribune News Service

| demencia, magas, vérnyomás, vérnyomás, vérnyomáscsökkentő, gyógyszer, dementia
2002-07-31 22:29:13

Web Design & Development Prowebshop