Vérnyomáscsökkentő háziállatok?

A kutyák és macskák fontos szerepet játszhatnak a "stresszválasz" enyhítésében, derült ki az American Heart Association tudományos tanácskozásán ismertetett egyik tanulmányból. A vizsgálatban első ízben foglalkoztak tudományos igénnyel azzal, hogy a háziállatok miként csökkenthetik a stresszt.

hypertensio, hypertonia, magas vérnyomás, háziállat, kutya, macska, stressz | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jerman, R.

A kutatók 48 tőzsdei brókert vizsgáltak; mindegyikük egyedül él és gyógyszerekkel kezeli magas vérnyomását. "A munkájuk hihetetlenül stresszes" - jelentette ki dr. Karen M. Allen, a kutatás vezetője, a buffalói State University of New York munkatársa. "Ott rohangálnak nap mint nap a tőzsdén, és üvöltöznek a telefonba, miközben mások pénzével játszanak."

A vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyát vagy macskát tartó brókereknek csak feleannyival emelkedik meg a vérnyomásuk stresszhelyzetben, mint teljesen egyedül élő társaiké.

"Megdöbbentő és rendkívül fontos felfedezés ez" - mondta dr. Allen. "Több mint egy évtizede vizsgálom a háziállatoknak a stressz csökkentésében játszott szerepét, a szellemi és testi megerőltetésre adott válaszok - szívfrekvencia, vérnyomás - változásainak mérésével. Egyre több adat támasztja alá, hogy a stressz hatása háziállat tartásával enyhíthető."

Dr. Alan Entin, richmondi pszichológus, az American Psychological Association családpszichológiai részlegének egykori igazgatója szerint az eredmény nem meglepő. "Tudjuk, hogy az olyan tevékenységek, mint a háziállatok gondozása, csökkentik a vérnyomást, tehát ha valaki feszült, elég akár megsimogatnia egy macskát, máris lejjebb megy a vérnyomása. De ez a vizsgálat tovább megy egy lépéssel. Itt már nem az állattal való foglalkozásról van szó, hiszen a stresszélmény közben az állat nincs is jelen; egyszerűen a háziállat-tartás, a birtoklás tudata is jelentős változást okoz."

Dr. Entin szerint a vizsgálat "nagyszerű eredménnyel zárult. Újabb megerősítést nyert, hogy a háziállat-tartás kedvező hatású a pszichére. Egyértelmű, hogy sokaknak érdemes lenne kutyát, macskát tartani otthon."

Kutyát, macskát tartani a szakértő szerint nem csupán a vérnyomás csökkentése miatt érdemes: "A háziállatok szociálisan is erősítik a gazdájukat. Különösen a kutyák éreznek feltétel nélküli szeretetet és ragaszkodást a gazdájukhoz, ami rendkívül jó érzés. Ha pedig jól érezzük magunkat, a vérnyomásunk is lejjebb megy."

A City University of New York pszichológiaprofesszora, Irene Deitch sem lepődött meg az eredmények láttán. "Ez megerősíti azt, amit kísérletekből már tudunk egy ideje, és ez nem csak a háziállatoknál van így. Ha az orvos vagy a fogorvos várójában akváriumban halak úszkálnak, az megnyugtatja a betegeket. Terápia során én is alkalmaztam háziállatokat, és a betegek reakciói nagyon kedvezőek voltak."

Deitch sok előnyét látja a háziállatok tartásának. Pszichológiai szempontból a kutyák és macskák egyfajta antidepresszánsként hatnak, különösen az idősebbeknél. Komoly terápiás haszna lehet egyébként a nagyobb állatoknak is, például autista vagy szellemileg visszamaradott betegeknél a lovaglás és a delfinekkel közös úszás eredményes. "Az állatok általában csak jó hatással vannak ránk" - szögezte le Deitch.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Hypertensio, Hypertonia, Magas vérnyomás, háziállat, kutya, macska, stressz
2002-08-01 00:41:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop