Sok esetben kezeletlen marad a magas vérnyomás

Bár a hipertóniások 96 százaléka úgy gondolja, hogy állapotuk megfelelő kontroll alatt van, egyharmaduknak mégis magas a vérnyomása, legalábbis ez derült ki az Association of Black Cardiologists (www.abcardio.org) által végzett felmérésből. A társaság az atlantai kardiológiai konferencián ismertette a dokumentumot.

hypertensio, hypertonia, magas vérnyomás, vérnyomás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Candon, P.

Ez a felmérés "ismét kimutatta, hogy a magas vérnyomást diagnosztizálni, kezelni és kontrollálni kell" - fogalmazott dr. Edward D. Frohlich, a Hipertension folyóirat (www.hyper.ahajournals.org) felelős szerkesztője, a New Orleans-i Alton Oschner Medical Center munkatársa.

A vizsgálatoktól független dr. Frohlich elmondta, hogy "sok a teendőnk a közvélemény és az orvosok felvilágosítása terén is".

A hipertóniás betegek 35 százalékánál mutatható ki 140 Hgmm-esnél magasabb szisztolés érték, amit a szív összehúzódásakor mérnek; ez tehát a vérnyomásérték maximuma. A magas szisztolés vérnyomás a szívbetegség és a kardiológiai eredetű elhalálozás egyik legfőbb oka.

Miután a ‘80-as években egyre többen kezdtek el törődni a vérnyomásukkal, és annak kezelésével, mostanában mintha csökkent volna a figyelem, egyre nagyobb számú a kezeletlen eset, mondta dr. Frohlich, aki "nemzeti katasztrófának" minősítette a vérnyomáskontroll hiányát.

A szakértő véleménye szerint más egészségügyi témák, mint a koleszterin vagy a rák problémája "elnyomta" a vérnyomás témáját a sajtóban és az emberek tudatában is. A médiának és az egészségügyi szervezeteknek ki kellene hangsúlyozniuk a vérnyomás-ellenőrzés fontosságát. "Még jobb munkát kellene végeznünk - mondta dr. Frohlich -, ez a felmérés üzenete."

A mostani felmérés is alátámasztja egy korábbi országos vizsgálat eredményét, amelyből szintén az derült ki, hogy a kontrollálatlan hipertóniás esetek száma növekvőben van, mondta dr. Frohlich. A korábbi jelentés (a Joint National Committee hatodik, a vérnyomásbetegség megelőzésével, felmérésével, értékelésével és kezelésével foglalkozó jelentése) két évvel ezelőtt az Archives of Internal Medicine-ben látott napvilágot.

A mostani, 334 hipertóniással készített felmérésben tízből három beteg nyilatkozta azt, hogy a vérnyomásgyógyszerek jelentősen befolyásolják az életét. A leggyakoribb mellékhatások a fáradtság (24 százalék), a káliumhiány (20 százalék) és a szédülés (17 százalék).

Tízből majdnem négy megkérdezett válaszolt úgy, hogy a mellékhatások miatt fontolgatja a gyógyszeres kezelés abbahagyását. Egyharmaduk orvosa éppen a mellékhatások miatt már nem az első készítménnyel kezeli betegét.

"A gyógyszer-mellékhatások elkerülhetetlen témát jelentenek a hipertónia kezelésének tárgyalásában" - mondta dr. Domenic Sica, a richmondi Medical College of Virginia farmakológus vérnyomásszakértője.

Dr. Frohlich szerint a mostani beszámolóban az eddigiekhez képest nagyobb számú mellékhatásról érkezett jelentés.

A betegek átlagosan háromféle gyógyszert szednek a vérnyomásuk miatt. "A régi mondás, hogy a vérnyomásra jó egyetlen szer, bizony csak babona" - fogalmazott dr. Sica.

Ezen túl a megkérdezettek egyharmada további legalább háromféle gyógyszert is szed a vérnyomásproblémái mellett valami más miatt.

"Nem kétséges, rengetegféle gyógyszer-együtthatás alakulhat ki - mondta dr. Sica -, ez a felmérés is megmutatta, hogy meg kell kettőznünk erőinket, és még keményebben kell dolgoznunk."

A felmérést a Berrier & Associates, független kutatócég végezte, és az Unimed Pharmaceuticals (www.unimed.com), a houstoni Solvay Pharmaceuticals leányvállalata finanszírozta.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Hypertensio, Hypertonia, Magas vérnyomás, vérnyomás
2002-08-01 00:42:39

Web Design & Development Prowebshop