Hétfő reggel felmegy a vérnyomásunk

A hétfő reggeli munkába való visszatérés okozta stressz következtében veszélyes mértékben megemelkedhet a vérnyomás, közli egy japán tanulmány. A megállapítás választ adhat arra a kérdésre, miért hétfő reggel következik be a legtöbb szívinfarktus és stroke, ugyanis ezek száma hétfőn 20 százalékkal magasabb, mint a hét bármelyik másik napján.

vérnyomás, stressz, hipertónia | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Nagy-Britanniában a szívbetegség az első számú halálok. Minden évben mintegy 270 ezren szenvednek el szívinfarktust, és három közül közel egy ember meghal, mielőtt kórházba kerülhetne. Minden ötödik britnek magas a vérnyomása.

Vannak, akiknek sikerül csökkenteni a vérnyomását csupán az életmód megváltoztatásával, de több százezren naponta gyógyszerszedésre kényszerülnek. A vérnyomásméréssel is gond lehet, mert egyik napról a másikra, sőt, gyakrabban is változhatnak az értékek.

A japán kutatók 175 férfit és nőt 24 órás vérnyomásmérővel szereltek fel, és egy hétig mérték az eredményeket. Kiderült, hogy azoknál, akik hétfő reggel munkába indultak, magasabb értékeket mutatott a vérnyomásmérő, mint azoknál, akik tovább aludhattak, így a kutatók arra következtetnek, hogy ezt a munkával kapcsolatos stressz okozhatja. – A legtöbb ember vasárnap megszabadul a munka okozta mentális és fizikai terhektől, náluk nagyobb a stressz a hétfői munkakezdés előtt – állítja dr. Suogo Murakami, a kutatás vezetője. – A tanulmány során megállapítottuk, hogy a hétfő reggeli vérnyomásértékek kiugróan magasak voltak.

Keith Fox professzor, az edinburghi kórház kardiológusa szerint a kora reggeli vérnyomás-emelkedés természetes velejárója az ember 24 órás ritmusának, és egészségeseknél nem is okozhat semmilyen problémát. – Ha azonban valaki már szívbeteg, akkor ez lehet az a kiváltó ok, amely szívinfarktust idézhet elő.

BBC News
| vérnyomás, stressz, hipertónia
2010-10-11 11:47:14


Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vén...


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.


Az IVF váratlan kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomásuk az átlagosnál - írják a Bern-i Egyetemi Kórház kutatói. A tanulmány a Journal of...


Csökkenti a vérnyomást a lépcsőzés

Nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem erősíti is a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogén hiányos klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri...


Az amerikaiak felének magas a vérnyomása

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vag...