Zajártalom és magas vérnyomás

Korábbi kutatásokból már ismeretes, hogy ha valaki a munkahelyén hosszú időn át nagy zajnak van kitéve, megnő a magas vérnyomás kockázata, de újabb kutatások bebizonyították, hogy a szívinfarktusé is.

zajártalom, magasvérnyomás betegség, hipertónia, stressz | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A vancouveri egyetem kutatóinak tanulmányában 27 464-en vettek részt, olyanok, akik 1950 és 1995 között legalább egy éven keresztül fűrésztelepen dolgoztak. A tanulmányból kiderült, hogy 50 százalékkal nagyobb volt az esélyük a szívinfarktusra, mint a lakosság egészének. – Remélem, hogy tanulmányunk felhívja a figyelmet arra, mennyire elégtelen a probléma jelenlegi megközelítése, és mennyire fontos az egészségkárosító hatások kiküszöbölése a munkahelyi zajártalom csökkentésével – mondja dr. Hugh W. Davies, a tanulmány szerzője.

Egy másik, hasonló tanulmányban, amelyet a német dr. Wolfgang Babisch és munkatársai végeztek, a forgalmas és zajos utak mentén élőket mérték fel ugyancsak a szívinfarktus előfordulásának szempontjából, és megállapították, hogy a legalább 10 éve át tartó zajártalom 80 százalékkal emelete a szívinfarktus kockázatát.

Dr. Davies magyarázata szerint a zaj arra figyelmezteti a szervezetünket, hogy stresszhelyzetben vagyunk. – Az ember, miként a legtöbb állat is, arra van beprogramozva, hogy a zajra mint „figyelmeztetésre” reagáljon, mert valami történni fog. Ezért rezzenünk össze vagy ugrunk fel, ha hirtelen hangos zajt hallunk. – Szervezetünk szaporább pulzussal és magasabb vérnyomással, esetleg bizonyos hormonális változásokkal reagál. Ezek a reakciók azt jelszik, hogy készen állunk a fenyegetésre, tehát teljesen normális jelenségnek tekinthetők. Idővel azonban, ha a zaj állandósul, azaz a zajos munkahelyen dolgozók vagy lakókörnyezetben élők esetében, a vérnyomás állandóan magas lesz, esetleg súlygyarapodás is felléphet, s ezek növelhetik a szívbetegségek kockázatát.

Dr. Davies azt javasolja, hogy a munkahelyi zajártalom csökkentése érdekében váltott műszakban alkalmazzák a dolgozókat, valamint használjanak füldugót. – Nem vagyok biztos azonban abban, hogy ezek valóban megóvják a szívet a zaj hosszú távú káros hatásától – teszi hozzá a kutató.

Medline plus
| zajártalom, magasvérnyomás betegség, hipertónia, stressz
2005-06-10 18:28:04


Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vén...


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.


Az IVF váratlan kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomásuk az átlagosnál - írják a Bern-i Egyetemi Kórház kutatói. A tanulmány a Journal of...


Csökkenti a vérnyomást a lépcsőzés

Nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem erősíti is a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogén hiányos klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri...


Az amerikaiak felének magas a vérnyomása

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vag...