Hirdetés
A csokoládé csökkenti a vérnyomást
A naponta egyharmad tábla csokoládét elfogyasztók a vérnyomása csökkent, és így a halálozás is, egy hollandiai vizsgálat szerint.
A kakaóbab flavanolokat tartalmaz, a feltételezés szerint ezek megnövelik a vérben levő nitrogénoxid mennyiségét, és ezáltal javítják az erek működését.
A kutatók azonban úgy vélik, korai lenne még azt a következtetést levonni, hogy csakis a csokoládé volt az, ami a jobb egészségi mutatókhoz vezetett. Azok a férfiak, akik több kakaóterméket fogyasztottak, valószínűleg más tekintetben is egészségtudatosabban éltek. A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy a sok csokoládé fogyasztása hizlal, ami kockázati tényezője a szívbetegségeknek és a magas vérnyomásnak.
Elképzelhető, hogy a megfigyelések eredménye a nőkre is vonatkoznak, de ezt nem lehet biztonsággal állítani.
Archives of Internal Medicine
2006-03-02 10:35:53