Hirdetés

A csokoládé csökkenti a vérnyomást

A naponta egyharmad tábla csokoládét elfogyasztók a vérnyomása csökkent, és így a halálozás is, egy hollandiai vizsgálat szerint.

csokoládé, flavon, vérnyomás |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Holland kutatók 470 (65 éves vagy annál idősebb) egészséges férfi étkezési szokásait vizsgálták több, mint tíz éven át. A résztvevők nem szedtek vérnyomáscsökkentőt. A kutatók megállapították, hogy azoknak, akik a legtöbb csokoládét és kakaó-terméket fogyasztották, alacsonyabb volt a vérnyomása, és feleannyian haltak meg, mint a hasonló korú átlag.

A kakaóbab flavanolokat tartalmaz, a feltételezés szerint ezek megnövelik a vérben levő nitrogénoxid mennyiségét, és ezáltal javítják az erek működését.

A kutatók azonban úgy vélik, korai lenne még azt a következtetést levonni, hogy csakis a csokoládé volt az, ami a jobb egészségi mutatókhoz vezetett. Azok a férfiak, akik több kakaóterméket fogyasztottak, valószínűleg más tekintetben is egészségtudatosabban éltek. A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy a sok csokoládé fogyasztása hizlal, ami kockázati tényezője a szívbetegségeknek és a magas vérnyomásnak.

Elképzelhető, hogy a megfigyelések eredménye a nőkre is vonatkoznak, de ezt nem lehet biztonsággal állítani.

Archives of Internal Medicine
csokoládé, flavon, vérnyomás

2006-03-02 10:35:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop