A centrális vérnyomás mérésére szolgáló új eszközt fejlesztenek kutatók

A centrális vérnyomás mérésére szolgáló új eszközt fejlesztenek ausztrál kutatók: a műszer segítségével pontosan meghatározható a magas vérnyomással küzdő páciensek számára szükséges megfelelő gyógyszermennyiség.

A tasmaniai Menzies Kutatóintézet szakemberei az orvosok által legtöbbször használt hagyományos mandzsettás - felkari - vérnyomásmérő helyett egy tollszerű új eszközt használtak a centrális vérnyomás mérésére vizsgálatukban, amely nagyjából 300 páciens bevonásával készült. Az új műszer az alany csuklójához érintve képes mérni a központi, létfontosságú szerveket érő vérnyomást, jóval pontosabb értékeket adva, mint a régebbi készülékek.

"Két embernek, akinek egészen egyforma a felkari vérnyomása, valójában teljesen eltérő lehet a centrális vérnyomása" - mondta James Sharman, az intézet társprofesszora. - Azáltal, hogy pontos képet kapunk a centrális vérnyomásról, képesek vagyunk finomítani a kezelési módszereken."

A felkaron mért vérnyomásérték alapján diagnosztizált magas vérnyomás kezelésére megállapított szokásos gyógyszermennyiség sokszor a páciens gyengeségére és túlzott kimerültségére vezethető vissza - ismertette a tanulmányt az ausztrál ABC News.

A szakemberek szerint az új eszköz segíteni fog a hipertóniás betegek gyógyszerelésének csökkentésében és a kezelésük fejlesztésében. A tanulmányban résztvevő páciensek nagyjából 16 százaléka teljesen abbahagyta a gyógyszeres kezelést.

| magas vérnyomás, centrális vérnyomás mérés
2013-09-26 22:51:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop