A helyes otthoni vérnyomásmérés

A házi vérnyomásmérők elterjedésével egyszerűsödött a magas vérnyomás kezelésének beállítása, ugyanakkor felesleges aggodalmak és tévhitek forrása is lehet.

vérnyomásmérés | InforMed Hírek7   InforMed | Szendei, K.
Ismerni kell a helyes mérési technikát, valamint azt is, hogy a mért vérnyomás mindig egy „pillanatfelvétel”, ami nagymértékben függ a páciens pillanatnyi lelkiállapotától, és természetesen napszaki ingadozása is van, ami teljesen normális.

A mért értékek véleményezését bízzuk az orvosra!

A betartandó szabályok

Először is mérjük meg mindkét karon a vérnyomást. Tejesen normális a két kar között a kb. 10 Hgmm-es különbség, de a kezelést mindig a magasabb mért értékhez kell igazítani. A különbség a felkar izomzatának mennyiségétől és feszülésétől függ.

A kezelést helyesebb az otthoni mérésekre alapozni, mert ismert tény a „fehér köpeny” hatás, vagyis az, hogy az orvosi rendelőben néha magasabb a talált érték, amit a beteg izgalma okoz.
Vérnyomásmérés előtt pihenjünk 3-5 percet, karunk legyen a mérőkészülékkel egy magasságban, mérés közben ne mozogjunk, beszéljünk, legyen jól kinyomva a levegő a mérés előtt, és ha vastagabb a karunk, vegyünk szélesebb mandzsettát.

Magas vérnyomással kezelt betegnél mindig célszerű még a gyógyszer bevétele előtt elvégezni az első mérést, amit célszerű állva is megismételni.

Az automata vérnyomásmérők három számot írnak ki. Ebből csak kettő vonatkozik a vérnyomásra. Az első szám az úgynevezett szisztolés érték, mely azt mutatja, hogy milyen a nyomás az erekben, amikor épp a szív a vérkeringésbe pumpálja a vért, a diasztolé, a második szám pedig azt a legkisebb nyomást mutatja a rendszerben, ami a szív elernyedésekor, két szívizom összehúzódás között mérhető. A harmadik szám a pulzusszám, a szív percenkénti összehúzódásának száma. Ha valamilyen okból (pl. kiszáradás, gyógyszer, túlzott vízhajtó szedés, érelmeszesedés, szívritmuszavar, stb.. miatt) a vérnyomás leesik, a szervek megfelelő vérátáramlásának biztosítására a pulzusszám megnő. Ezért kezelést csak az összes körülményt figyelembe véve szabad beállítani.

Álló helyzetben jóval alacsonyabb értékeket kaphatunk, ami akár a terápia módosítását is eredményezheti.

A két kar között az említettnél nagyobb különbség felveti anatómiai rendellenesség (főképpen érrendellenesség) lehetőségét, ennek tisztázására további kivizsgálás javasolt, hasonlóan kell továbblépni akkor, ha ismeretlen ok miatt felálláskor nagyon leesik a vérnyomás.
| vérnyomásmérés
2010-05-06 13:36:06


Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vén...


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.


Az IVF váratlan kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomásuk az átlagosnál - írják a Bern-i Egyetemi Kórház kutatói. A tanulmány a Journal of...


Csökkenti a vérnyomást a lépcsőzés

Nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem erősíti is a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogén hiányos klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri...


Az amerikaiak felének magas a vérnyomása

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vag...