A légszennyezettség fokozza a magas vérnyomás kockázatát

Fokozottabb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata azoknál, akik hosszú ideig vannak kitéve a szennyezett városi levegőnek - állapították meg a kutatók egy több mint 41 ezer európai lakos bevonásával készített tanulmányban.

légszennyezettség, magas vérnyomás, szennyezett városi levegő | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A European Heart Journal című folyóiratban közölt eredmények szerint az állandó, különösen a közlekedési zaj ugyancsak növeli a hipertónia kockázatát. A szakemberek szerint a magas vérnyomás a legjelentősebb rizikófaktora bizonyos betegségek kialakulásának és a korai halálozásnak.

A düsseldorfi Heinrich-Heine Egyetemen dolgozó Barbara Hoffmann vezette 33 fős kutatócsoport Norvégiában, Svédországban, Dániában, Németországban és Spanyolországban élő több mint 41 ezer ember egészségi állapotát követte nyomon 5-9 éven keresztül.

Ezzel párhuzamosan 2008 és 2011 között a kutatók évente három alkalommal, két héten át vizsgálták a levegőminőséget az érintett területeken, a légköri szálló porra koncentrálva.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyárak és hőerőművek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

A tanulmány kezdetekor a résztvevők egyike sem szenvedett magas vérnyomástól, de később 6207-en, vagyis 15 százalékuk jelezte, hogy hipertónia alakult ki nála, vagy elkezdett vérnyomáscsökkentőt szedni.

A legkisebb átmérőjű porrészecskék légköri koncentrációjának minden 5 mikrogrammnyi emelkedésével ötödével nőtt a hipertónia kockázata azoknál, akik a legszennyezettebb területeken éltek.

A zaj hatásait vizsgálva a kutatók megállapították, hogy a hangos éjszakai közlekedéssel terhelt utcákban élőknél átlagosan hat százalékkal volt magasabb a hipertónia kialakulásának kockázata, mint ott, ahol legalább 20 százalékkal alacsonyabb volt a zajszint.

"A jelenlegi törvényi szabályozás nem biztosít kellő védelmet az európai lakosságnak a légszennyezettség hatásaival szemben" - hangsúlyozták a kutatók, megjegyezve, hogy Spanyolországban és Németországban szennyezettebb volt a levegő a vizsgált időszakban, mint az északi országokban.

| légszennyezettség, magas vérnyomás, szennyezett városi levegő
2016-10-31 18:00:18


Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vén...


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.


Az IVF váratlan kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomásuk az átlagosnál - írják a Bern-i Egyetemi Kórház kutatói. A tanulmány a Journal of...


Csökkenti a vérnyomást a lépcsőzés

Nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem erősíti is a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogén hiányos klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri...


Az amerikaiak felének magas a vérnyomása

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vag...