A magas vérnyomás megelőzése és kezelése

Ha valakinek a vérnyomása nyugalmi állapotban -legalább három különböző időpontban - tartósan 165/95 Hgmm felett van, biztosan magas vérnyomásról beszélünk. Határérték magas vérnyomásról 140-160-as szisztolés (az első érték, amikor a szív összehúzódik, és a vért kilöki a nagy vérkörbe) és 85-95-ös diasztolés (a második érték, amikor a szív elernyed, és a vér a szív irányába áramlik) nyomás mellett beszélhetünk.

| InforMed Hírek20   InforMed | Balaicza, E.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Mikor beszélünk magas vérnyomásról?

Normális körülmények között a vérnyomás a nap folyamán folyamatosan változik - természetesen a normális tartományon belül. A testhelyzet, a fizikai aktivitás, a napszakok, a szellemi és lelki megterhelés, az étkezés és még számtalan tényező képes befolyásolni az erekben uralkodó aktuális nyomást. Ha az ingadozás tartósan a normálértékek feletti tartományban történik, és kezeletlen marad, jelentősen károsítja az egészséget.

Eleinte a megemelkedett vérnyomás semmi tünetet nem okoz, a később jelentkezők sem jellegzetesek: fejfájás, szédülés, fülzúgás, fáradékonyság, légszomj stb.

Amennyiben a vérnyomást nem rendezzük, idővel egyre több tünet, szövődmény és szervi károsodás alakulhat ki, ráadásul az élettartam is jelentősen lerövidül. A 65 évnél idősebb korban elhunytak 40%-ánál a magas vérnyomás és annak szövődményei (szívelégtelenség, szívroham, agyvérzés) vezetnek a halálhoz.

Mi okoz magas vérnyomást?

A magas vérnyomás (hipertónia) két fajtáját különítjük el:

1. Az esszenciális hipertónia oka eredetileg ismeretlen, kialakulásában a következő tényezők szerepelhetnek:

 • Örökletes hajlam
 • Stressz (vizsgadrukk, tartós intenzív zaj, lelki megrázkódtatás)
 • Környezeti hatások: beilleszkedési zavarok, a családban és munkahelyen tapasztalt el nem fogadottság, állandó kritika, elfojtott agressziók)
 • Táplálkozás: az elhízás megháromszorozza a magas vérnyomás kialakulási esélyét (minden leadott felesleges kg 2 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés és 1 Hgmm-rel a diasztolés értéket)
 • Élvezeti cikkek: kávé, alkohol, cigaretta
 • Mozgáshiány

2. A szekunder (szövődményként kialakult) magas vérnyomás oka tisztázott:

 • Vesebetegség: idült vesegyulladás, cisztás vese, veseartéria-szűkület...
 • Szív- és érrendszeri betegség: aortaszűkület, szívbillentyű-betegségek...
 • Hormonális betegségek: pajzsmirigy-túlműködés, mellékvese-daganat, -túlműködés...
 • Idegrendszeri betegségek: agydaganat, agyi érbetegségek...
 • Gyógyszermellékhatás: egyes fogyasztószerek, pajzsmirigy- és mellékvesehormonok, fogamzásgátlók, pszichofarmakonok (nyugtatók, altatók stb.), reumaellenes szerek, hashajtók...
Tünetei

A magas vérnyomás azért is olyan alattomos, mert -ahogy azt már fent is említettük -eleinte semmilyen panaszt nem okoz, később is csak jellegtelen, nem túl komoly elváltozásokra jellemző tüneteket idéz elő. Legtöbbször teljesen véletlenül fedezik fel, ráadásul olyankor, amikor már szövődményeket is okozott a szervekben.

A panaszmentesség gyakran megnehezíti az érintettek együttműködését, hiszen sokan hibásan abban a hamis reményben ringatják magukat, hogy ha nem éreznek semmit, akkor nem is betegek, és a későbbiekben sem lehet semmi komolyabb bajuk. A fejfájás, szemkáprázás, heves és rendetlen szívdobogás, szédülés, fokozott verítékezés, légszomj, mellkasi szorító fájdalom, fülzúgás stb. gyakran csak extrém magas vérnyomásértékeknél jelentkezik -persze egyéni érzékenységtől függően változik ez is.

Figyelem!

A magas vérnyomás kezelésének még a tünetek megjelenése előtt meg kell kezdődnie! A késői szövődmények kialakulásának megelőzése és a betegség lefolyásának lelassítása csak időben elkezdett, tartós és valóban hatásos kezeléssel lehetséges. Ehhez pedig okvetlenül szükséges a beteg rendszeres aktív együttműködése is.

Mit tehetünk?

Az esszenciális magas vérnyomás enyhébb és középsúlyos esetekben természetes módon -azaz gyógyszer nélkül -is normalizálható. Amennyiben ez mégsem sikerül, a gyógyszerek mellet is hatékony kiegészítő lehet minden alább felsorolt módszer.

A másodlagosan kialakult magas vérnyomásnál első mindig az alapbetegség kezelése, emellett kiegészítőként -a gyógyszerek adagjának csökkentésére -javasolt a következő módszerek alkalmazása.

Fő a rendszeres életmód!

 • A magasvérnyomásos beteg házi patikájához éppúgy hozzátartozik egy megbízható vérnyomásmérő, mint egy átlag háztartáshoz a lázmérő. A rendszeresen -nagyjából azonos időben -mért vérnyomás segít felismerni azokat a helyzeteket, amelyek emelik vagy csökkentik az értékeket. Az orvosi rendelőben vagy kórházban mért vérnyomás (a fehérköpeny-effektus, azaz az orvosi körülmények okozta izgalom miatt) valamennyire mindig eltér a szokványos, otthoni életkörülmények között mértnél. Ezért az otthon regisztrált adatok sokkal korrektebb beállítást tesznek lehetővé.
 • Nagyon fontos a rendszeres táplálkozás, az elegendő pihenés és az időben történő lefekvés.
 • Elengedhetetlen a helyes konfliktusmegoldás elsajátítása is: a problémákat, konfliktusokat nem célszerű minden áron kikerülni, megoldásukat hosszasan halogatni. Természetesen az sem kedvező, ha a felhalmozott feszültségnek teljesen parttalanul engedünk utat, a dühkitörések legalább annyira felviszik a vérnyomást, mint az elfojtás.
 • A magas vérnyomásos betegek többsége önértékelési zavarokkal is küzd. Kompenzálásként gyakran túlzottan magas követelményeket támasztanak önmagukkal szemben, rendkívül szorgalmasak és teljesítményorientáltak. Ezért érdemes átgondolni és átértékelni a saját magukról alkotott képet.
Táplálkozzon egészségesebben!

Amennyiben valaki súlyfelesleggel rendelkezik, első feladata a testsúly rendezése kell legyen. Ehhez célszerű csökkentett kalóriatartalmú (szénhidrátban, állati fehérjében és zsírban szegény) táplálkozást kialakítani (l. a felsorolt könyveket!). Kitűnő súlycsökkentő módszer, ráadásul az elhízás okozta szövődmények kiküszöbölésében is sokat segít egy léböjtkúra. Ennek időtartamát és formáját okvetlenül egy böjtterapeutának kell megállapítania.

Egyedül 1-2 napnál tovább ugyanis beteg ember nem tarthat léböjtöt! Hosszabb kúrák esetén az orvos utasításának megfelelően csökkenteni kell a vérnyomásra ható tabletták és a vízhajtók adagját. Ha nincs a közelében tapasztalt szakember, tartson inkább 5-7 napos zöldség-gyümölcs diétát -ez is segíthet a feleslegesen felhalmozott ödémák és a só kiürítésében.

 • Sószegény étrend: mivel minden harmadik ember vérnyomásemelkedéssel reagál a feleslegben bevitt (3 g-nál több) sóra, és ez az arány az elhízottaknál még magasabb, célszerű minden felesleges sózást kerülni, illetve természetes fűszerek használatával pótolni.
 • A kálium és a magnézium szintén csökkentik a vérnyomást és annak szövődményeit. Különösen kedvező a magnézium és az orotsav (B13-vitamin) kombinációja (pl. a Magnerotban), hiszen az orotsav nemcsak a magnézium felszívódását és sejtekbe történő bevite-lét segíti, hanem a vérzsírok összetételét is kedvezően befolyásolja, és fokozza az erek rugalmasságát.
 • A rostok bevitele nemcsak az emésztést javítja és a testsúly rendezésében segít, hiszen előbb vált ki jóllakottságot, hanem a feleslegesen bekerülő vérzsírok felszívódását is csökkenti, mert megköti, és magával viszi őket.
 • A halolajban található omega-3-zsírsav és a ligetszépében előforduló gamma-linolénvajsav és a lecitin is védik az ereket a meszesedéstől, segítenek azok rugalmasságát megőrizni.
Lazítson!

Az autogén tréning, az izomrelaxáció, a jóga és a meditációs technikák különösen alkalmasak az esszenciális és a stresszel, lelki problémákkal kapcsolatos magas vérnyomás kezelésére. Nagyon jól ellazítanak a légzőgyakorlatok is. Ha másra nincs lehetősége, végezzen néhány teljes vagy hasi légzést -ezt bárhol, bármikor megteheti -, kilégzéskor ismételje meg magában a következő mondatot: "Minden feszültségtől megszabadulok." Belégzéskor pedig a következőt tudatosítsa magában: "Nyugalom és béke áraszt el.

Mozogjon rendszeresen!

Legfontosabb a fokozatosság és a kitartást igénylő rendszeres tevékenység. A verseny és a hirtelen nagy megterhelést jelentő sportok semmiképpen sem javasoltak, hiszen a keringés és a szív nem biztos, hogy lépést tud tartani az aktuális elvárásokkal. Az edzési programhoz a következőket ajánljuk:

 • 1. héten 3-szor 10
 • 2. héten 3-szor 15
 • 3-6. héten 3-szor 20
 • 7. héten 3-szor 30
 • 8. héttől 3-szor 45 percet tornázzon!

Eközben a tempót úgy válassza meg, hogy soha ne fogyjon ki a szuszból!

Fizikális terápia

A szénsavas pezsgőfürdő ma már otthon sem elérhetetlen, persze beépítése nem kis átalakításokkal jár. Amennyiben erre nincs lehetősége, készítsen kellemes relaxáló fürdőt: a tisztálkodási zuhany után engedjen a kádba testmeleg vizet, és öntsön hozzá 10-15 csepp levendula-, citromfű-, geránium- vagy muskotályoszsálya-olajat, majd keverjen a vízbe 1 evőkanál mézet is. 20 perc múltán teljesen felfrissülve, lazának fogja magát érezni, és a vérnyomása is jelentősen alacsonyabb lesz.

Kitűnő értorna a rendszeres hideg-meleg váltott zuhany vagy leöntés, mérsékelten vagy közepesen magas vérnyomás esetén pedig hetente egyszer célszerű szaunázni vagy gőzfürdőzni.

Gyógynövények

Leggyakrabban használatos a fehér fagyöngy, a kökény, a galagonya, a fokhagyma, a vöröshagyma és minden vegetatív idegrendszeri stabilizáló hatású növény: citromfű, orbáncfű, levendula, macskagyökér stb. (bővebben l. a következő cikkben). A felsoroltak egy részéből készíthetünk teakeveréket, másokat pedig fogyaszthatunk ételeinkhez is vagy tabletták formájában.

Akupunktúra, akupresszúra

Egyes esetekben hatásos kiegészítő lehet az akupunktúra, az akupresszúra és más reflexterápiák is. Az egyénre szabott kezeléshez azonban célszerű szakemberhez fordulni, hiszen az aktuális energetikai állapotot és a kezelendő energiaköröket ő tudja leginkább feltérképezni.

| magas vérnyomás, szövődmények, magas vérnyomás megelőzése
2022-08-04 11:00:04
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop