A magas vérnyomás újfajta kezelése

A kutatók már több mint negyven éve sejtik, hogy kell lennie egy természetes hormonnak, amely veszélytelenül eltávolítja a szervezetből a nátriumot, és így hatékonyabb és biztonságosabb kezelést nyújt a magas vérnyomásra.

magas vérnyomás, aldoszteron | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A jelenleg használatos vérnyomáscsökkentőknek ugyanis súlyos mellékhatásaik vannak, és csökkentik egyúttal a kálium szintjét is.

A Cornell-egyetem és a Boyce Thompson-intézet kutatói egy új technikával az emberi vizeletben azonosítottak egy hormont – a xanturénsav egyik származékát –, amely megfelelőnek mutatkozik erre a célra, és használatával új távlatok nyílnak a nátriumszint beállításával a magas vérnyomás kezelésére.

Ismert, hogy az aldoszteron nevű szteroid hormon a vese kis csöveire hatva szabályozza a nátrium felvételét és a káliumot kiválasztását. Ebből a kutatók azt gyanították, hogy kell lennie egy másik hormonnak is, amely ennek az ellenkezőjére sarkallja a vesét, nátriumot választ ki, és káliumot vesz fel. Sokan kísérleteztek azonosítanilezt a hormont a vizeletben, de sikertelenül.

A legtöbben fel is adták, hogy ezt a vesehormont megtalálják, ám 2003-ban Frank Schroeder a nukleáris mágnesrezonancia (NMR) spektroszkópia segítségével izolálás nélkül is képes volt azonosítani ismeretlen vegyületeket a vizeletben. Három teljesen új vegyületet talált, amelyeket szintetizálás után patkányokba fecskendeztek, majd ezek vizeletét megvizsgálták.

Két vegyület megemelte a patkányok vizeletében a nátriumszintet, de állandó káliumszintet biztosított. Míg az ennek az ellenkező hatását kiváltó aldoszteron egy szteroid hormon, ez az újonnan felfedezett molekula szerkezetét tekintve jobban hasonlít az olyan aminosav-származékokra, mint a dopamin vagy a szerotonin, ezért a szervezetben más szerepe is lehet.

Medical News Today
| magas vérnyomás, aldoszteron
2007-11-11 19:23:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop