Hirdetés

A munkahelyi stressztől felmegy a vérnyomás

Kanadai kutatók kísérleteikkel bebizonyították, hogy a munkahelyi stressz, azaz a magas követelmények, szoros határidők és a főnökök csekély támogatása más ártalmakon kívül a magas vérnyomás kialakulásához is hozzájárul.

stessz magas vérnyomás |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A kutatók 6719 irodai dolgozót figyeltek meg több mint hét éven keresztül. Azt már korábban is tudták, hogy a munkahelyi stressz ártalmas az egészségre, szívinfarktust és depressziót okozhat, de mindeddig egymásnak ellentmondó eredményekkel zárultak a munkahelyi stressznek a vérnyomásra gyakorolt hatásával foglalkozó tanulmányok.

A magas vérnyomás az egyik fő kockázati tényezője egy sor súlyos betegségnek, ideértve a stroke-ot és a szívinfarktust is. A magas vérnyomásnak már 5 Hgmm-rel történő csökkentése is 20 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát.

A magas vérnyomásnak csak egyik rizikófaktora a stressz, hozzájárulhat még az elégtelen vagy helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúlyosság vagy elhízás, a só túlzott mértékű fogyasztása és a mozgásszegény életmód.

A mostani tanulmányban, elismerve más kockázati tényezők szerepét, a kutatók a munkahelyi stressz hatásait vizsgálták, amely krónikus jelleggel aktiválhatja mind az idegrendszert, mind a szív- és érrendszert.

A stressz annak az érzésnek az eredménye, hogy valaki képtelen megbirkózni a rá nehezedő nyomással. A kutatók szerint a munkaadók és maguk a munkavállalók is nagymértékben hozzá tudnak járulni a megfelelő munkahelyi feltételek, a stresszmentes légkör kialakításához.

BBC News
stessz magas vérnyomás

2006-07-03 11:06:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop