A rendszeres úszás csökkenti az idősebbek vérnyomását

A rendszeres úszás csökkenti az idősebbek vérnyomását és jótékony hatással van a vérkeringésükre is - derült ki egy új tanulmányból.

Az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent mini tanulmány 43 felnőtt bevonásával készült. Az átlagosan hatvan év körüli férfi és női résztvevők mindegyike magas vérnyomástól, vagy az azt közvetlenül megelőző állapottól, az úgynevezett prehipertóniától szenvedett, de semmilyen más egészségügyi problémája nem volt.

A 12 hetes vizsgálat során a résztvevők egyik csoportja hetente háromszor-négyszer - a tanulmány végére alkalmanként 45 percesre növelt - úszásoktatáson vett részt, míg a többiek relaxációs gyakorlatokat végeztek. A vizsgálat végére az úszok szisztolés vérnyomása - a vérnyomásmérés felső értéke - a kezdetben mért átlagos 131 higanymilliméterről (Hgmm) 122-re csökkent.

A csoportba tartozók emellett egy hordozható mérőkészüléket is kaptak, amely szerint a 24 órás szisztolés vérnyomásuk a kezdeti 128 higanymilliméterről 119-re esett vissza. A relaxációs gyakorlatokat végzőknél azonban nem tapasztaltak pozitív változást - ismertette az eredményeket a tanulmány vezetője, Tanaka Hirofumi, az Austin állambeli Texas Egyetem munkatársa.

Magas vérnyomásról (hipertónia) a 140/90 higanymilliméter, vagy annál magasabb értékek esetén beszélünk, normálisnak pedig a 120/80 higanymilliméter alatti vérnyomás tekinthető. A kettő közötti érték a prehipertónia állapota. Tanaka szerint az úszás azért is kiváló mozgásforma az idősebbek számára, mert kíméli az ízületeket, és nem jár túlzott kimelegedéssel. Népszerűsége ellenére azonban eddig nem sok figyelmet fordítottak egészségügyileg jótékony hatásaira.

A témában úttörőnek számító mostani tanulmány azonban túl kicsi volt ahhoz, hogy hosszú távú következtetéseket lehessen levonni belőle: így nem tudni biztosan, hogy a vérnyomásra gyakorolt pozitív hatás meddig tart, illetve, hogy csökkenti-e a szívroham és az agyi-érkatasztrófa kockázatát.
| magasvérnyomás-betegség, vérnyomáscsökkentés, úszás
2012-01-26 06:46:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop