A vérnyomásmérés tízparancsolata

Tanulmányok bizonyítják, hogy a hipertóniások ­ a magas vérnyomásban szenvedők ­ könnyebben lehetnek úrrá betegségükön, ha maguk is rendszeresen ellenőrzik vérnyomásukat.

vérnyomásmérő, vérnyomás | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Kőkúti, D.
Az otthoni vérnyomásmérés kitűnő lehetőséget kínál a terápia ellenőrzésére. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezeket a méréseket "szakszerűen" végezzük a kapott eredmények korrektsége érdekében.

Vásároljunk megfelelő készüléket!

A vérnyomás mérésére háromféle műszert ismerünk: az ujjunkon, a csuklónkon vagy a felkarunkon mérő készülékeket. Mielőtt valamelyik mellett döntenénk, ajánlatos a patikában vagy az orvosi rendelőben összehasonlító méréseket végeztetni. Aki a csuklóján mérve korrekt eredményeket kap, bármelyik típust megveheti. De ha valakinek például az alkar véredényein elváltozások vannak, akkor a csuklón való mérés már nem lehetséges. Ebben az esetben csupán a felkaron kaphatunk korrekt eredményeket, tehát kizárólag "felsőkar-vérnyomásmérőt" ajánlott használni.

Figyeljünk a mandzsetta méretére!

Aki felkarmérőt alkalmaz, figyeljen arra, hogy a készülékhez tartozó mandzsetta elég széles legyen. Általános szabály, hogy minél nagyobb a felkar kerülete, annál szélesebbnek kell lennie, mert ha nagyon keskeny, akkor magasabbak, ha túlságosan széles, alacsonyabbak lesznek a mért értékek. A készülékeken "szériafelszerelésként" alkalmazott mandzsetták az emberek háromnegyedéhez illeszkednek. Amennyiben a felkar kerülete 24 cm alatt vagy 32 cm fölött volna, szerezzük be a megfelelő méretű mandzsettát. A szükséges szélességet a szakemberek egy táblázatról olvassák le.

Vegyük le kabátunkat és ingünket!

Ez az intelem természetesen csak akkor helyénvaló, ha felkaros készülékünk van. Ugyanis ha az ingünk vagy a blúzunk ujját feltűrjük, az úgy viselkedhet, mint egy második mérőmandzsetta, és ezzel meghamisíthatja a mérési eredményt.

Mérjünk mindig szívmagasságban!

Akármilyen készüléket alkalmazunk, a mandzsettának minden esetben szívmagasságban kell lennie. Ha tíz centiméterrel lejjebb kerül, a mérési eredmény ­ mind a felső, mind az alsó (szisztolés és diasztolés) érték ­ mintegy hét higanymilliméterrel magasabb lesz a valóságosnál. A felkaron végzett mérések esetében a

mandzsettának hozzávetőleg 2,5 centiméterrel a könyök fölött kell elhelyezkednie, úgy, hogy a szenzor az ütőér fölött foglaljon helyet. Csuklón történő mérés esetében helyezze a kezét egy halom könyvre vagy egy párnára. Némelyik csuklóműszernél a burkolat szolgál támasztékként.

Csak egy oldalon mérjünk!

A jobb és bal karon mért értékek eltérőek lehetnek. A vérnyomást általában a bal karon mérjük, de ha a jobbon magasabb értékeket kapunk, akkor ott ellenőrizzük rendszeresen.

Mérés előtt lazítsunk!A lazítás csökkenti az értékeket, ezért a mérés előtt kapcsolódjunk ki öt percre, de ha ezt megelőzően stresszes állapotban voltunk, hagyjunk magunknak ennél több időt.

Tartsunk meghatározott időpontokat!

A vérnyomásunk az egész nap folyamán ingadozik, ezért mérjük azt mindig azonos időpontban, legjobb közvetlenül felkelés után, majd eleinte délben és lefekvés előtt is. Négy hét elteltével elég naponta egy alkalommal ellenőrizni, abban az időpontban, amikor a legmagasabb értékeket mértük. Azoknál a felkarkészülékeknél, amelyeket kézi erővel kell felpumpálni, vegye figyelembe az alábbi kiegészítő tanácsokat:

A mandzsettát a mérést megelőzően légteleníteni kell.

Ha a pumpálást megelőzően levegő marad a mandzsettában, a valósnál magasabb értékeket kapunk.

Ne pumpáljuk fel túlságosan a mandzsettát!

A mandzsettát gyorsan pumpáljuk fel 20-30 higanymilliméterrel a várható szisztolés érték fölé. A túlzott felpumpálás a kellemetlen érzés mellett a ténylegesnél magasabb mérési eredményekhez vezet.

Lassan engedjük ki a levegőt!

Ha nagyon gyorsan engedjük ki a mandzsettából a levegőt, túlságosan alacsony értékeket kapunk, és fordítva. Akkor lesz korrekt az eredmény, ha a nyomás két pulzusütés között mintegy 3 higanymilliméterrel csökken. Ez általában azt jelenti, hogy a tulajdonképpeni mérés körülbelül 30-40 másodpercig tart.

Mit jelent a szisztolés és a diasztolés érték?
  • Minden szívverés két fázisból áll, ezeket az orvosok szisztoléként és diasztoléként határozzák meg.
  • A szisztoléban a szívizom összehúzódik és vért pumpál a keringésbe, míg a diasztolé alatt ellazul és újratöltődik vérrel.
  • Ha vérnyomásunk szisztolés értéke rendszeresen 140, a diasztolés pedig 85 higanymilliméter fölé emelkedik, keressük fel orvosunkat, mert lehet, hogy magas vérnyomás miatt kezelésre lesz szükségünk!
| vérnyomásmérő, vérnyomás
2002-07-25 15:51:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop