A vérnyomásmérés története

A XVIII. század közepéig nem volt ismert, hogy a vér kering a szervezetben és a nyomás kórosan emelkedett is lehet.

Korotkov-hang, Riva-Rocci, Marey-féle vérnyomásmérő, higanyos vérnyomásmérő | InforMed Hírek18   InforMed | Dézsi, Cs. A.
Az első direkt - véres úton történő - vérnyomásmérést 1718-ban Stephen Hales végezte ló nyaki verőerén. 

1928-ban a 29 éves Jean-Leonard-Marie Poiseuille aranyérmet kapott a párizsi Királyi Orvosi Akadémiától az artériás vérnyomásmérésről készített doktori disszertációjáért.

A nyomásmérő készülék higany tartalmú U alakú csőből és ezzel összeköttetésben levő, sóoldattal telt kanülből állt. Mivel a méréshez a kanül verőérbe vezetése kellett, a módszert csak állatkísérletekben tudták alkalmazni. 

A módszer továbbfejlesztése tette lehetővé, hogy 1856-ban Faivre sebészeti beavatkozás közben az alsó végtag verőerén 120 Hgmm-es és a kar verőerén 115-120 Hgmm-es vérnyomást mérjen. 

Kb. 17 évvel később a bécsi sebész, Eduard Albert térdamputációk során 110-160 Hgmm-es nyomást mért. Két évvel Faivre közleménye előtt a tübingeni fiziológus Karl Vierodt megalkotta a pulzus mérésére alkalmas sygmographot. Az eszköz alkalmazása nehézkes és körülményes volt, továbbfejlesztésére több kísérlet történt.

A ma is használatos higanyos vérnyomásmérők alapelvét a Bécsben doktorált prágai születésű Samuel Siegfried Karl Ritter von Basch ismerte fel az 1880-as években: a verőér fölé helyezett folyadékkal telt tömlővel érzékelni lehet a nyomást, és a higanyos nyomásmérő és a tömlő közötti kapcsolat lehetővé teszi a verőér összenyomásához szükséges nyomás mérését. 

Készüléke egy, a csuklóra, a verőér fölé helyezhető, vízzel telt kis gumitömlőből és egy ezzel összekapcsolt higanyos manométerből állt. Marey és Zadek továbbfejlesztették Basch módszerét. 

Basch és Zadek munkássága tette lehetővé a vérnyomásmérés alkalmazását az orvosi gyakorlatban. Úgy találták, hogy a normális artériás nyomás kb. 130 Hgmm, 160 és 110 Hgmm között ingadozhat. Egyes érelmeszesedésben szenvedő beteg esetében 180-220 Hgmm-t is találtak. Pierre-Carl-Edouard Potain 1889-ben levegővel telt gumitömlőt használt.

1896-ban mutatta be Scipione Riva-Rocci az itáliai orvosi kongresszuson a ma is használatos higanyos vérnyomásmérők ősét. Riva-Rocci újításának lényege a felkar köré helyezhető, levegővel felfújható textillel bevont gumitömlő volt. 

A mandzsetta felhelyezése után addig fújták fel levegővel a tömlőt, amíg a pulzus a csuklónál eltűnt. Ekkor elzárták a mandzsettát a manométerrel összekötő csapot és a csap kinyitása után azt a nyomást olvasták le, amelynél visszatért a pulzus. 

Mivel a pulzus tapintása szubjektív hibát rejt, többen az oszcillációs módszert részesítették előnyben. Az oszcilláció megjelenését tekintették a szisztolés vérnyomásnak és a nagy oszcillációk csökkenését a diasztolés vérnyomásnak. 

Ez a módszer is mérési hibalehetőséget rejtett magában. Pontatlan mérési eredményhez vezetett az is, hogy Riva-Rocci mandzsettája 4-5 cm széles volt. Pontos mérési eredményt 12-15 cm-es mandzsettaszélességgel lehetett elérni.

A XX. század első éveiben a vérnyomásmérésről szóló cikkek elárasztották az orvosi irodalmat. Az utolsó szükséges finomítást a vérnyomásmérés módszerén az orosz Nikolai Korotkov végezte. 

1904-ben az orosz-japán háborúban fordult érdeklődése a véredények felé és hazatérve Szentpétervárra, érsebészeti tanulmányokat kezdett. Nagy hatással volt rá Nikolai Ivanovich Pirogoff az erek meghallgatásának tanításával. Korotkov Riva-Rocci készülékét használva hallgatta az artériát közvetlenül a mandzsetta alatt a könyökhajlatban gyermeksztetoszkóppal. 

Megállapította, hogy a teljesen összenyomott artéria nem ad hangot és a mandzsetta felengedésével, a nyomás kiegyenlítődésével jelenik meg az ér által adott hang. 

Bár az utókor Korotkov-hangnak nevezte el és módszere 1905-ben hazáján kívül is ismertté vált, még több mint 10 évig a sztetoszkóp használatáig a kevésbé pontos tapintásos módszert alkalmazták.


| higanyos vérnyomásmérő, Riva-Rocci, Marey-féle vérnyomásmérő, Korotkov-hang
2020-02-17 13:27:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop