A zene és a vérnyomás

Már napi fél óra zenehallgatás is jelentősen csökkenti a vérnyomást, tudható meg egy olasz kutatók által elvégzett vizsgálatból.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Már korábban is ismert volt, hogy a zene csökkenti a fájdalmat és a szorongást, mondja dr. Pietro Modesti, a firenzei egyetem kutatója. Feljegyezték még pulzuscsökkentő hatását is, ami arra utal, hogy a zene közvetlenül hat mind az idegrendszerre, mind a szív és az érrendszer működésére.

A kutatók 48 enyhén emelkedett vérnyomású beteget vizsgáltak, akik gyógyszert is szedtek betegségükre. Közülük 28-at arra kértek, hallgasson klasszikus, kelta vagy indiai rága zenét, naponta legalább 30 percen át, és közben végezzen lassú hasi légzés-gyakorlatokat. A többi beteg csak gyógyszert kapott.

A betegek vérnyomását a vizsgálat elején, majd 1 és 4 hét múlva mérték.
A vizsgálati eredmények szerint a zenehallgatóknak jelentősen csökkent a vérnyomása, és idővel ez tovább javult. Ezzel szemben a többi betegnél legfeljebb minimális változás volt tapasztalható.

– Adataink azt mutatják, hogy a napi zenehallgatásnak vérnyomáscsökkentő hatása van – írják a kutatók. – Megnyugtató dolog tudni, hogy egy ilyen egyszerű és élvezhető dolog, mint a zene, lassú légzéssel kombinálva természetes úton csökkenti a vérnyomást – tette hozzá dr. Modesti.

| zene, vérnyomás
2022-08-06 11:48:35
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop