Az amerikaiak felének magas a vérnyomása

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vagy elkezdenie a gyógyszerek szedését, hogy elkerülje a szív- és érrendszeri problémákat.

Az Amerikai Szívszövetség (AHA) Anaheimben tartott éves konferenciáján hétfőn hozta nyilvánosságra új irányelvei között a magas vérnyomás meghatározásával kapcsolatos szigorúbb értékeket. Korábban a 140/90-es vérnyomástól tekintették a pácienst magas vérnyomásúnak, mostantól a 130/80-as vérnyomás már ebbe a kategóriába tartozik.

Az új irányelv szerint az amerikai lakosság 46 százaléka, több mint 103 millió felnőtt tartozik a magas vérnyomásúak közé, a korábbi, 2003-tól érvényes szabályozás alapján 72 milliónak volt magas vérnyomása.

A magas vérnyomás a vezető halálok között szerepel az Egyesült Államokban a megelőzhető szívbetegségek és agyvérzés okozta halálozások között.

Az AHA nem változtatott a normális vérnyomás értékén, amely továbbra is a 120/80 vagy az alatti vérnyomást jelenti. Az új irányelvek között emelték ki a megfelelő vérnyomásmérés jelentőségét is.

A felnőtteknél a 130/80-as vérnyomásnál már megduplázódik a szívroham kockázata azokhoz képest, akiknek normális a vérnyomása - hangsúlyozták a szakemberek, hozzátéve, ez az érték még nem azt jelenti, hogy gyógyszerre van szükség, de már figyelmeztet arra, hogy csökkenteni kell a vérnyomást, elsősorban nem gyógyszeres kezeléssel.

| vérnyomás, magas vérnyomás, keringési zavar, életmód
2017-11-14 23:38:11


Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vén...


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.


Az IVF váratlan kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomásuk az átlagosnál - írják a Bern-i Egyetemi Kórház kutatói. A tanulmány a Journal of...


Csökkenti a vérnyomást a lépcsőzés

Nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem erősíti is a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogén hiányos klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri...


Az amerikaiak felének magas a vérnyomása

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vag...