Az IVF váratlan kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomásuk az átlagosnál - írják a Bern-i Egyetemi Kórház kutatói. A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban jelent meg.

IVF, magas vérnyomás | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.
Az első lombikbébi, Louise Brown 1978-ban látta meg a napvilágot. Az IVF ettől kezdve a gyermektelen párok számára is megnyitotta az utat a családalapításra, de az eljárás hatással lehet a gyerek későbbi egészségére. A kockázati tényezők hosszú távú alakulásáról azonban kevés az információ.

A kutatók szerint a mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) született gyerekeknél fokozott volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. 54 egészséges, átlagosan 16 éves IVF- fiatalt vizsgáltak meg.. A kontrollcsoportban 43, természetes úton fogant kortársukat vizsgálták.

Az IVF-csoport átlagos vérnyomása magasabb volt, mint a kontrollcsoporté: 119/71 higanymilliméter a 115/69 higanymilliméterhez képest. A különbség kicsi, de már ennyi is nagy hatással lehet a szívroham és a szívbetegségek kockázatára.

Az IVF-csoport tagjai közül nyolc résztvevőnek volt magas a vérnyomása (130/80 higanymilliméter), a kontrollcsoportban viszont csak egynek.

Néhány évvel korábban a kutatók ugyanezeket a gyerekeket átlag 11 éves korukban már megvizsgálta, és eredményeiket összehasonlította a a kontrollcsoporttal. Az IVF-gyerekeknél már akkor mutatkoztak az erek korai öregedésének jelei, de a vérnyomásban még nem volt különbség, ez csak öt év után jelentkezett.

A vizsgálat kis számú résztvevővel zajlott, ráadásul az IVF-gyerekek mind ugyanannak a központnak a segítségével születtek, ezért az eredményeket körültekintéssel kell kezelni.

| IVF, magas vérnyomás
2018-09-17 19:49:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop