Az otthoni vérnyomásmérés jelentősége

Amerikai szakemberek azt javasolják, hogy a magasvérnyomásos betegek rutinszerűen mérjék otthon a vérnyomásukat. Kardiológiai szakembereket tömörítő három neves szervezet egy közösen szerkesztett ajánlásban foglalt állást az otthoni vérnyomás-monitorozás mellett.

vérnyomásmérés, magasvérnyomás betegség | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
Sok betegnél a kezelés ellenére sem sikerül a kívánt vérnyomás célértéket elérni. Vizsgálati eredmények szerint az otthoni vérnyomás-monitorozás segíthet ebben. A vérnyomásértékek otthoni, maguk a betegek által történő mérése segítség lehet a gondozói tevékenység során, hasonlóan ahhoz, mint amikor a cukorbetegek mérik otthon vércukorszintjüket.

A legjobban egy mellkasra csatolható regisztráló egységgel ellátott vérnyomásmérő segítségével, 24 órán keresztül, ambulanter végzett vérnyomás-monitorozással határozható meg az a vérnyomásérték, mely megszabja a beteg szív- és érrendszeri állapotát, kockázatát. A betegek által otthon végzett vérnyomásmérések inkább megközelítik ezt a vérnyomás-monitorozást, mint a rendelőben végzett mérések.

Ennek oka egyrészt, hogy az otthoni méréssel kiküszöbölhető a „fehérköpeny effektus”, ami miatt, a stresszreakció hatására a rendelőben szokatlanul magas értékek születhetnek. Másrészt, az otthoni mérések során megmutatkozhatnak azok a vérnyomáskiugrások, melyek a rendelőn kívüli élethelyzetekben alakulnak ki.

Az otthoni vérnyomásmérők többsége bizonyos ideig el tudja tárolni a mért érékeket, amivel értékes adatokat szolgáltat a beteg és az orvos számára az optimális vérnyomáskezelés beállításhoz. Az otthoni vérnyomásmérés, túl azon, hogy segítségével megítélhető a kezelésre adott válasz, motiválhatja a beteget a rendszeres gyógyszerszedésre.

Az otthoni vérnyomásmérés megadja a beteg számára szükséges visszajelzést. Az évente három-négy alkalommal, a rendelőben kivitelezett méréssel szemben, a rendszeres orvosi konzultációk mellett végzett otthoni vérnyomásméréssel a betegek gyorsabban érik el a kitűzött vérnyomás célértékeket, és inkább megbizonyosodhatnak arról, hogy a gyógyszerek segítenek nekik.

Az állásfoglalás szerzői részletesen ismertetik, hogyan kell az otthoni vérnyomásmérést végezni. A betegeknek oszcillometriás kijelzős, felkarra rögzíthető mandzsettás mérőműszerrel, ülő helyzetben, egy perces különbséggel, két-három egymást követő mérést kell kivitelezni. A méréseket minden nap ugyanabban az időpontban javasolt elvégezni.

A szakemberek szerint a magasvérnyomás-betegségben igenis sok múlik azon, hogy a beteg észben tartja-e, hogy változtatnia kell az életmódján, és hogy be kell vennie a gyógyszereit, és ebben az otthoni vérnyomásmérések segítséget jelenthetnek.

| vérnyomásmérés, magasvérnyomás betegség
2008-06-25 06:27:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop