Először ültették be a legkisebbnek tartott pacemakert Nagy-Britanniában

Először ültették betegbe a világ legkisebbnek tartott pacemakerét Nagy-Britanniában, a Southamptoni Általános Kórházban.

szívverés, pacemaker, szívritmus, szívritmus | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A készülék nem sokkal nagyobb egy tablettánál, mérete a hagyományos modellek egytizede.

A szívverést elektromos impulzusokkal szabályozó pacemakert jelenleg a bőr alá ültetik, a szívvel vezeték köti össze. A vezeték továbbítja az elektromos jeleket, amelyek korrigálják a lassú vagy szabálytalan szívritmust, ám cserére lehet szükség, ha elszakad vagy elmozdul.

A miniatűr új készüléket közvetlenül a szívbe ültetik - adta hírül a BBC. A most beültetett Micra Transcatheter Pacing Systemnél vezetékre sincs szükség, az elektromos impulzusokat egy elektróda biztosítja.

A méreten és a vezeték nélküli technológián kívül nagy előnye az eszköznek, hogy az új beültetési eljárás csökkenti a fertőzési kockázatot, és gyorsabb a gyógyulás is utána, mint a hagyományos, nagyobb beavatkozást követően - mondta John Morgan kardiológus.

Úgy vélik, a 26 milliméter hosszú, kétgrammos eszköz a világ legkisebb pacemakere. A Southamptoni Kórház az egyetlen brit intézmény, amely a készülék világméretű tesztjében részt vesz.

Tavaly decemberben egy osztrák beteg kapott már Micra pacemakert. A versenytárs Nanostim nevű eszköz 41 milliméter hosszú és szintén tesztelés alatt áll.

| szívverés, pacemaker, szívritmus
2014-06-10 21:22:18
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop