Hirdetés

Feszülő erek (2.) - Gyógyszerek és módszerek…

Ellentétben sok akut és néhány krónikus megbetegedéssel, a magas vérnyomás ritkán jelentkezik önmagában. Kevés panasszal jár, és rendszerint más betegségekkel együtt fordul elő. A betegségkombinációk nem esetlegesen alakulnak ki, önálló szindrómákkal vagy kórképekkel rendelkeznek, amelyek között okozati összefüggések vannak.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(12):48-49   Celsus Kft. | Sütő, Gy.; Balaicza, E.

Előző lapszámunkban áttekintettük a magas vérnyomás kockázatait, szövődményeit, diagnosztizálását. Most pedig a lehetséges gyógymódokkal foglalkozunk bővebben.

Gyógyszerelés - személyre szabottan

A monoterápia során egyfajta gyógyszert ír elő az orvos , ami viszont akár két különböző anyagból is állhat. Ezt személyre szabottan választja ki, saját tapasztalataira hagyatkozva. Mivel az ambuláns beteggel ritkán találkozik, a monoterápiának különösen hatékonynak és mellékhatásoktól mentesnek kell lennie. Enyhe és középsúlyos hipertóniánál a monoterápia kielégítő lehet a normális vérnyomásérték biztosításához. Ezzel azonban a kezelés még nem teljes!

A legalább két vérnyomáscsökkentőt alkalmazó, kombinált terápiának akkor jön el az ideje, ha a vérnyomás tartósan nem süllyed 140/90 Hgmm alá. A fix kombinációk előnye, hogy viszonylag kevés tablettát kell szedni.

Kockázatcsökkentés

A háziorvosaikat felkereső páciensek túlnyomó részének többféle egészségügyi panasza is van, és különböző veszélyeknek van kitéve. Így a vérnyomáscsökkentők kiválasztása körültekintést igényel, mivel minden egyes kórkép komoly jelentőségű.

Variációk szívbetegségekre

A hipertónia lényeges rizikófaktora a szívbetegségek, illetve az oxigénhiányos szívelégtelenség kifejlődésének. Ez utóbbi főként az idősebbeket érinti. A vérnyomáscsökkentő terápiával csökkenthető a hirtelen szívhalál, a halálos és a nem halálos szívinfarktus esélye, illetve a szívelégtelenség és a ritmuszavarok kialakulásának kockázata.

Fontos! Ha a vérnyomást is csökkenteni szeretnénk és a szívet is tehermentesíteni akarjuk, akkor legfontosabb a testsúly rendezése.

Ebben segítenek:

  • hosszabb-rövidebb böjtkúra - kizárólag orvosi felügyelettel,
  • rendszeres salaktalanító napok
  • diétás napok, léböjt heti, havi vagy évszakonkénti beütemezése
  • reformétrendre való tartós átállás!

A szívritmus stabilizálásában és a vérnyomás szabályozásában segítenek:

Magnézium: elsősorban a szerves készítményeket célszerű használni, mert azok sokkal jobban hasznosulnak; ilyen a magnézium- orotát és a magnézium-c itrát

Q10-vitamin: a szívizomerőt fokozó egyik leghatékonyabb és a vérnyomást is stabilizáló vitamin. Napi adagja kb. 100 mg hónapokon át. Hatására - tartós alkalmazás mellett - csökkenthető a szintetikus gyógyszerek adagja.

L-carnitin: a szívizom működését támogatja, csökkenti a vérzsírok szintjét és lassítja az érelmeszesedési folyamatokat.

Fagyöngy: fokozza a szívizom pumpálóerejét, csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket. Csak hideg vízben történő áztatással maradnak meg benne a hatóanyagok, ezért főzni vagy forrázni nem érdemes!

Galagonya és kökényvirág: ritmusszabályzó, értágító és vérnyomás-stabilizáló hatású gyógynövények. Egymással vagy más rokon hatású növénnyel kombináltabban hatékonyabbak.

Anyagcsere - betegségekkel kombinált vérnyomás - emelkedés

A szív- és az agyiér-károsodás, valamint a cukorbetegség okozta vesebetegség elkerülése miatt nélkülözhetetlen a következetes és szigorú vérnyomáscsökkentés. Vannak olyan gyógyszerek, melyek ezekben az esetekben sokkal inkább ajánlhatók, míg mások kevésbé javasoltak. Ezek kiválasztása nagyobb belgyógyászati és kardiológiai tapasztalatokat igényel.

Itt most azok közül a természetes lehetőségek közül ajánlunk párat, melyek az anyagcsere-betegséghez csatlakozó magas vérnyomás kezelésekor ajánlhatók leginkább:

Fokhagyma, vöröshagyma: rendszeres fogyasztásuk csökkenti a vérben használható zsírok szintjét, s így mérsékeli az érelmeszesedést.

Halolaj: a benne található többszörösen telítetten zsírsavak védenek az érelmeszesedéstől.

Ligetszépeolaj: gamma-linolénsav-tartalmának köszönhetően (telítetlen zsírsav) érvédő, zsíranyagcsere -serkentő.

Medvehagyma: C-vitaminban gazdag, mérsékeli az érszűkületet

Paradicsom: sok érvédő hatású festéket, licopint és E-vitamint tartalmaz, ezért különösen kedvező nagyobb mennyiségű fogyasztása.

Hüvelyesek: mivel magas bennük az antioxidáns hatású vegyületek és a vércukorszintet csökkentő lektinek mennyisége, különösen jó cukorbetegséggel kombinált magas vérnyomásban.

Brokkoli: sok benne a C-vitamin, az angyagcsere-aktiváló klorofill, ezért hatékony érvédő.

Shiitake gomba : csökkenti a koleszterint és a vércukrot, stimulálja a sejtek regenerálódását.

Tőzegáfonya: remek vércukor- és vérzsírcsökkentő; főleg a retinakárosodással is járó érelmeszesedés esetén érdemes nagy adagban fogyasztani.

Jó tudni! A bétablokkolók súlygyarapodást okozhatnak. Ezt elsősorban a túlsúlyos betegek kezelése során fontos figyelembe venni. A bétablokkolók és a vízhajtók kedvezőtlenül befolyásolják a zsírok anyagcseréjét, különösen a triglicerid és az LDL-koleszterinek mennyisége növekedhet meg. Ez legfőképpen az anyagcsere-betegség és a zsíranyagcsere zavara esetén jelenthet problémát.

Extra tippek magas vérnyomásra

Rozspép: 2-3 evőkanál rozst ledarálunk, szénsavmentes vízzel elkeverjük. Éjszaka állni hagyjuk, és reggelire joghurttal, reszelt almával rendszeresen fogyasztjuk.

Fokhagymaoldat: 350 g frissen darált fokhagymát 300 ml tiszta pálinkával egy légmentesen lezárható üvegbe teszünk. 10 napig hűvös helyen érleljük, majd tiszta kendőn átszűrjük, és a folyadékot még 3 napig állni hagyjuk.

Adagolása :

Nap

Reggel

Délben

Este

1

1

2

3

2

4

5

6

3

7

8

9

4

10

11

12

5

13

14

15

6

15

14

13

7

12

11

10

8

9

8

7

9

6

14

13

10

3

2

1

11

25

25

25

12

25

25

25

A kúrát 2-3 évente egyszer ismételjük meg!

Hirtelen szívhalál

A magas vérnyomás a legfontosabb és leggyakoribb kockázati tényezője a hirtelen szívhalálnak. A legsikeresebb kezelési mód a vérnyomás tartós egyensúlyban tartása és a vér oxigénnel való megfelelő ellátása.

Ehhez a fentebb már felsoroltakon kívül még az alábbiakat ajánljuk:

Rendszeres jógázás - különösen jó stresszoldó, ritmusszabályzó, a légzőgyakorlatok pedig javítják a vér és ezáltal a szívizom, az agy és a többi szerv oxigénellátását is. A helyes légzés nemcsak a tüdő szempontjából elengedhetetlen, valamennyi sejtünknek szüksége van oxigénre ahhoz, hogy elegendő energiát tudjon termelni. Ha a szívizom oxigénhiányos, akkor mellkasi szorítás, szúrás, súlyos esetben infarktus jelentkezik-keletkezik.

Rendszeres mozgás a szabadban: aki heti 3-szor félórát kocog, annál a szív-ér betegségek kockázata 70%-kal képes csökkeni. Különösen hatékonyak a kardio-fitnesz tréningek (gyaloglás, kocogás, biciklizés, úszás, futás…), melyek nem terhelik túl a szívet, sőt erősítik, a vérnyomást csökkentik, és a zsírbontást fokozzák.

Ardenne-féle oxigénterápia: a biciklizés közben belélegzett oxigén a mozgás hatására kitágult erekben könnyebben eljut a sejtekig. A kiegészítésül szedett vitaminok és ásványok serkentik a sejtek oxigénfelvételét és hasznosítását. A módszer kúraszerű alkalmazása (évi két alkalommal 15-20 kezelés) radikálisan csökkenti az érelmeszesedés okozta tüneteket és szövődményeket. Különösen hatásos salaktalanító kúrával és relaxálómasszázsokkal kiegészítve.

Gyógyszer nélküli terápia
A gyógyszer nélküli terápia tulajdonképpen minden súlyossági fokon ajánlott, sok esetben önmagában elegendő lehet a kívánt vérnyomásszint eléréséhez. A súlyosabb változatoknál pedig kiegészítheti a gyógyszeres kezelést.

A magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelése

Módszerek

Vérnyomáscsökkentés

Megjegyzések

Testsúlycsökkenés

kb. 2-3 Hgmm/kg

a leghatékonyabb terápia túlsúlyos

hipertóniásoknál

Sómegvonás

kb. 5-7 Hgmm systolés
kb. 3-5 Hgmm dyastolés vérnyomás csökkenés

különösen hatékony sóérzékenység és öröklött
hipertónia esetén

Káliumgazdag táplálkozás

kb. 3-5 Hgmm dyastolés vérnyomáscsökkenés

veseelégtelenségnél óvatosan

gyümölcs és zöldség
zöldség-gyümölcs
zsírszegény étrend mellett

kb. 7/3 Hgmm
kb. 11/6 Hgmm vérnyomáscsökkenés

különösen hosszú távra igen hatékony

Alkoholmegvonás (< 30 g)
(túlzott fogyasztásnál)

kb. 5-10 Hgmm
systolés és dyastolés vérnyomáscsökkenés

különösen hatékony

Testedzés/sport

kb. 5-10 Hgmm
systoles és dyastoles vérnyomáscsökkenés

Pl. napi fél-egy óra tréning
legalább 3 hónapig

Sütő Gyöngyi - dr. Balaicza Erika

2004-12-04 22:08:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop