Harmincasok figyelem!

A harmincas éveik közepén járók magas vérnyomása és az agy későbbi károsodása összefügghet.

magas vérnyomás, 30-as, demencia | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A Lancet Neurology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 500 brit lakos adatait elemezték. A résztvevők 1946-ban ugyanazon a héten születtek és egy nagyszabású, hosszú távú vizsgálatban vettek részt.

Megmérték a vérnyomásukat 36, 43, 53, 60-64 és 69 évesen, agyi MR-felvételt készítettek 69-71 évesen, valamint a University College London kognitív tesztjeit is elvégeztették velük.

Nem ez az első tanulmány, amely az életközépi magas vérnyomás és a demencia kockázatának növekedése között összefüggést állapított meg, a kutatók azt akarták tudni, mikor és hogyan zajlik a folyamat.

Azt állapították meg, hogy a 30-40-es éveikben a magas vérnyomás "felgyorsíthatja az agy károsodását", összefüggött a későbbi agyzsugorodással, tehát ebben az időszakban érdemes odafigyelni a vérnyomásra. A 43-53 éves korban mért magas vérnyomás a 70-es éveikben lévő résztvevők közül többnél függött össze érrendszeri károsodással.

Bár a résztvevői közül senki sem mutatta az elbutulás tüneteit, a tudósok szerint az agyzsugorodás általában még a tünetek jelentkezése előtt megy végbe, ezért az alanyoknál a jövőben is keresni fogják a demencia jeleit.

| magas vérnyomás, 30-as, demencia
2019-08-23 11:39:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop