Hirdetés

Hipertónianapot tartottak Debrecenben

Több mint ezer családorvos, belgyógyász és gyógyszerész részvételével rendezték meg immár tízedik alkalommal szombaton Debrecenben a regionális hipertónianapot - tájékoztatta Páll Dénes egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Belgyógyászati Intézet Regionális Hypertonia Centrumának vezetője a tanácskozás szünetében az MTI-t.

magasvérnyomás betegség, hipertónia |

MTI Hírek10

A tudományos továbbképzés jelmondata: a betegség nem jár egyedül. Közlése szerint ez arra utal, hogy az orvoslásban nem a magas vérnyomást, hanem a beteget kezelik. A magas vérnyomás ugyanis többnyire együtt jár a cukorbetegséggel és a zsíranyagcsere-eltéréssel. Mindegyik betegség felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, és megfelelő kezelés nélkül romlik a betegek életkilátása és életminősége.

A rendezvény célja így a magasvérnyomás-betegségben szenvedők legmodernebb kezelésének áttekintése mellett a szénhidrát- és a zsíranyagcsere újdonságainak ismertetése. Gyakorlati útmutatót szeretnénk adni a résztvevőknek, amelyet a mindennapi praxisban azonnal alkalmazhatnak - tette hozzá Páll Dénes megjegyezve: a továbbképzésen tizenöt előadás hangzik el a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség és a vérzsíreltérések kezelésével kapcsolatban.

Elmondta azt is, hogy a felnőtt lakosság 30-35 százaléka, tehát minden harmadik felnőtt hipertóniában szenved, és újabb adatok szerint - elsősorban a társadalom öregedésével és az elhízás növekedésével párhuzamosan - ez a gyakoriság fokozódik.

Az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség is egyre gyakoribbá vált: a felnőtt lakosság 6-7 százalékát érinti. A magasvérnyomás-betegségben szenvedők esetén gyakoribb a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar jelenléte. E rizikófaktorok halmozódása miatt felgyorsult érelmeszesedés figyelhető meg, és gyakrabban alakul ki szívbetegség, vese- és agyi károsodás - magyarázta a szakember.

Páll Dénes megítélése szerint a kezelésnek komplex szemléletet kell tükröznie. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomás csökkentésén túl figyelmet kell fordítani a rizikófaktorok mérséklésére is, például a testsúlycsökkentésre, a dohányzás elhagyására, a cukorbetegség és a zsíranyagcsere-zavar kezelésére.

A megelőzésre is különös hangsúlyt kell fordítani: a hipertónia időben történő felismerésével, a rizikófaktorok feltérképezésével, a hatékony kezelés mielőbbi megkezdésével az életkilátásokat jelentősen befolyásoló állapotok (szívinfarktus, szélütés, veseelégtelenség) jelentős része megelőzhető - sorolta a szakorvos, hozzátéve: a magas vérnyomásos betegek kezelése elsősorban az alapellátás feladata, míg a súlyos, szövődményes eseteket a Magyar Hypertonia Társaság által minősített centrumokban kezelik.
magasvérnyomás betegség, hipertónia

2013-01-28 09:14:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop