Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vénás vérnyomás alacsony, nem alakulnak ki a szülés körüli különböző komplikációk.

kálcium, hypertensio, hypertonia, magas vérnyomás, Vesekövesség, vesekő, vesekőbetegség, vastagbélrák | InforMed Hírek16   InforMed | Mózsik, Gy.

Több mint 30 ezer férfi vizsgálata azt mutatta, hogy a hipertónia (magas vérnyomás) megelőzése szempontjából az 1 g/nap kalciumbevitel tekinthető optimálisnak. Ezt az értéket 1994-ben az amerikai egyesült államokbeli National Institute of Health kongresszusi ülése is elfogadta.

A magas vérnyomást okozó betegségek egyike lehet a vesekő is. A veseköves betegeknél a kövek típusai különböznek (kalcium-oxalát, kalcium-urát, kalcium-foszfát stb.). A gyomor-bél rendszerből a kalciumsók csak ionizált formában szívódnak fel, a kalciumhoz kötődő anionrészek pedig a vesében kicsapódhatnak.

Hazánkban leggyakrabban kalcium-oxalát kövekkel találkozunk. Lényeges megfigyelés, hogy a kalciumbevitel megnövelésével a vizelet útján ürülő oxalát mennyisége nő, tehát a kalcium megvonása hibás, sokkal célravezetőbb a kalcium adása.

Akiknek valamilyen zsírfelszívódási zavaruk is van, ott a zsírhoz a kalcium kötődik (szappant képez), a szabadon maradt anionok felszívódnak és vesekövet hozhatnak létre. Ha zavart a zsírfelszívódás (pl. epebetegeknél, krónikus bélgyulladásnál) különösen fontos a kalciumbevitel jelentős növelése, hiszen ezáltal csökkenteni lehet az anionok felszívódását és ezzel a vesekőképződés esélyét is.

A kalcium és a vastagbélrák

A vastagbélrák számos tényező eredményeként jöhet létre. A szervezetben termelődnek különböző anyagok (pl. epesavak), amelyek maguk is képesek a vastagbél nyálkahártyáját ingerelni, és a nyálkahártya sejtjeinek elfajulását elindítani.

A A kalcium azáltal, hogy leköti a savakat és kalciumsókat képez velük, megszünteti az epesavak nyálkahártya-irritáló hatását. Érdekes megfigyelés az is, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek maguk is képesek gátolni a vastagbél nyálkahártya rosszindulatú átalakulását és mindez jelentős mértékben nagyobb védőhatást mutatott, ha aszpirint adtak, amely kémiailag kalcium-acetil-szalicil-sav.

A kalciumban legdúsabb élelmiszerek a tej és tejtermékeink.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapelveinek érvényesítése, amely többek között naponta fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket javasol, hangsúlyozza, hogy naponta többször együnk zöldségfélét és gyümölcsöt, elsősorban a magas rosttartalmú gabnafélék fogyasztására ösztönöz, fontosnak tartja a változatos nyersanyagot, ellenzi az italozást és dohányzást, felhívja a figyelmet a rendszeres mozgásra, ¬ aki ezt követi kétségtelenül jó úton jár.
| kalcium, hypertensio, hypertonia, magas vérnyomás, vesekövesség, vesekő, vesekőbetegség, vastagbélrák
2019-05-31 09:28:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop