Hirdetés

Keringési zavarok

Ha egészségünkről van szó, az egyik leggyakoribb téma az alacsony, illetve a magas vérnyomás. A velük járó legáltalánosabb panaszok: szédülés, hányinger, fejfájás, rossz közérzet, szívproblémák, látásromlás... A tünetek hátterében sokszor kóros vérnyomásértékek lappangnak, melyek szoros összefüggést mutatnak az érrendszer, illetve a szív állapotával, elváltozásaival...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):58-59   Celsus Kft. | Bodrog, A.

Ki ne hallott volna még a magas vérnyomásról - hipertóniáról -, ami népbetegség világszerte? Az orvosoknak nem könnyű a helyzetük a tenzió megítélését illetően. (Gondoljunk csak arra, mennyire másként érezzük magunkat otthon avagy a munkahelyünkön!...)

FOLYAMATOS ALKALMAZKODÁS

Kiindulási pontnak tekinthető, hogy testünknek-lelkünknek minden szituációhoz alkalmazkodnia kell. Ennek egyik leggyorsabb, legplasztikusabb formája a pulzusszám, illetve a vérnyomásérték változása. Miután életünk folyamatos alkalmazkodás, több vérnyomásérték pontos és megfelelő mérése és elemzése szükséges ahhoz, hogy az orvos messzemenő következtetéseket vonhasson le.

JÓ TUDNI! Kiváló lehetőség a kétes esetekben az ABPM, vagyis az ambuláns 24 órás vérnyomás-monitorozás.

VIRÁGKÖTŐ KONTRA MENEDZSER

A vérnyomás megítélésében igen fontos befolyásoló tényező:

  • a genetikai adottságok
  • a nemi sajátosságok
  • az egészségügyi problémák, mint például az elhízás, a magas vérzsírszint, a magas húgysavszint, a cukorbetegség, vese-, szív-, ér- vagy hormonális betegség, agyi keringési zavarok, gyógyszerszedés stb.

Mindezek ismeretében kell döntenie az orvosnak adott esetben arról, igényel-e kezelést a magas vérnyomás vagy sem, elegendő-e a megfigyelés vagy sem. Az élet legtöbbször feladja a leckét, mert az életmód változatosságáról nem is esett szó. Hiszen mennyire más élete van egy sportolónak, egy virágkötőnek és egy menedzsernek?! Mennyire más az élet vidéken és a nagyvárosokban?! A stressz mindenhol ott van, ahol a munka, a rohanás és az időkényszer diktál - hogy bonyolult lelkivilágunkról és a mentalitás különbözőségéről már ne is beszéljünk!

A vérnyomásérték eltérésén kívül a felsorolt rizikófaktorokat is figyelembe kell venni, hogy hozzávetőleg meghatározható legyen a szervezetre leselkedő veszély, különös tekintettel a szövődmények kialakulására. Ezek közül a leggyakoribbak: szívnagyobbodás, szívelégtelenség, szívinfarktus, látásromlás és szemfenéki bevérzés, agyi történések - állományelhalás, -vérzés -, vesekárosodás - fehérjeürítés, veseműködés romlása -, az érelmeszesedés gyorsulása.

MEGTÉVESZTŐ TÜNETEK...

Amennyire bosszantó a magasra ugró vérnyomás, annyira sok gondot okozhat az alacsony vérnyomásérték, a hipotónia is. Rá-adásul ezt még nehezebb kezelni, mert sokszor genetikai, alkati adottságok okozzák, ritkábban más betegség vagy kezelés elkerülhetetlen eredménye. Az általa okozott panaszok, tünetek módfelett hasonlítanak a hipertónia által kiváltottakra. Még ha biztosak is vagyunk abban, hogy már tudjuk, mi bajunk, mérjük meg tenziónkat, hogy számszerűen is tudjuk, hol állunk!

JEGYEZZÜK MEG! A vérnyomásmérők közül - különösen szívritmuszavarral küzdőknek vagy extrém vérnyomásértéket produkálóknak - a leginkább előnyös a „mezei" higanyos vérnyomásmérő. Sokkal kényelmesebbek a félautomata vagy automata készülékek, azonban ezek nem mindig pontosak (például a csuklóra szerelhető mérőeszközök). A vérnyomásértékek normálisan napszaki ingadozást is mutatnak, így nem mindegy, mikor mérünk. Általában reggel 6 órától 10 óráig emelkedik a tenzió, majd egy csökkenő időszak jön estig. Éjjel, alvás közben a nappalinál 10-20%-kal alacsonyabb értékek az irányadóak.

TIPP: vezessünk vérnyomásnaplót, mert a mért eredmények nagyon sokat elárulhatnak állapotunkról!

OXIGÉNT!

Most pedig essen szó az érelmeszesedésről is! Ez lényegében a nagyobb verőerek rugalmasságának csökkenését jelenti az érfalban lerakódó zsírok - LDL-koleszterin -, kóros anyagcseretermékek, gyulladásos mediátorok és sejtes elemek miatt. Hatásukra az ér-fal merevebb lesz, így kevésbé tud alkalmazkodni a szervezet igényeihez, tehát az adott terület vérkeringése tökéletlenné válhat. Ennek eredménye pedig az oxigénhiány. Ez okozza az agy- és szívinfarktus kialakulását, illetve a lábikragörcsöt ütemesebb járáskor. Miután az érelmeszesedés erőteljesen függ a vérzsírszinttől és a vérnyomásértékektől, igen fontos, hogy a vérnyomással kapcsolatos problémákat az orvos komplexen lássa el és kezelje! Cél a megelőzés, vagyis a befolyásolható rizikófaktorok számának csökkentése.

  • Ide tartozik a visszafogott sófogyasztás.
  • A rendszeres testmozgás, mégpedig legalább hetente háromszor, úgy, hogy örömünket leljük benne, és az életkorunknak megfelelő maximális pulzusszámunknak 60-75%-át elérjük!
  • Súlyfeleslegünket csökkentsük fizikai aktivitásunk fokozásával, a kalóriabevitel csökkentésével, L-carnitin, króm szedésével!
  • Együnk rostos ételeket, melyek a fölösleges zsiradékot kisöprik szervezetünkből és egyúttal karbantartják bél mozgásunkat!
  • Ne hiányozzon étrendünkből a fokhagyma, a kora tavasszal megjelenő medvehagyma, illetve az olíva vagy a tengeri halolaj az omega-3 zsírsavak miatt! A fokhagyma szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterint, és érelmeszesedést gátló anyagokat tartalmaz az előbb említett zsírsavakkal egyetemben, ezenfelül vérrögösödést gátló tulajdonsága is van.
  • Kerüljük a kávéfogyasztást, igyunk helyette gabonakávét, zöld- vagy vörösteát, esetleg eleuthero-ginszenget!
  • Ne dohányozzunk!
  • Tanuljunk meg relaxációs technikákat, például az autogén tréninget a stressz hatásainak ellensúlyozására!
  • Együnk káliumban és magnéziumban gazdag, zsírszegény ételeket, amelyek leginkább friss, biotermesztésű zöldségek, gyümölcsök legyenek!
  • Vegetatív idegrendszerünk kiegyensúlyozására használjunk citromfüvet, orbáncfüvet, golgotavirágot és macskagyökeret!
  • Vízhajtóként- ha szükséges - alkalmazzunk petrezselymet, zellert, epret, ánizst, nyírfa levelet, borókabogyót vagy feketeretket.
  • Energiafaktorként Q 10-vitaminnal segítsünk sejtjeinknek!
  • Ne feledkezzünk meg a méregtelenítő és salaktalanító kúrákról sem, melyek a súlycsökkenésen kívül tartós fittséget eredményezhetnek!

DEÁLIS PARAMÉTEREK

Életkortól függetlenül a normális vérnyomásérték felső határa 140/90 Hgmm alatt van. Az átlagosan jó érték a 130/85 Hgmm, az optimális pedig a 120-125/80 Hgmm. Mindehhez természetesen figyelembe kell venni a pulzusszámot, ami alaphelyzetben 60-100/min között mozog, terhelés esetén pedig a szükséglethez mérten megemelkedik.

NÉMA KÓRSÁG

A hipertónia „nem fáj", ezért az érintettek nem is érzik magukat betegnek, csak akkor, ha orvost látnak... Különösen a férfiak hajlamosak erre. Éppen ezért csak akkor törődnek magukkal, ha már megtörtént a baj, például a szívinfarktus, az agyvérzés. Utólag okos az ember, de még nagyobb erény előre gondolkozni és mindent megtenni a veszélyes és már vissza nem fordítható szövődmények elkerülésére! Tehát fontos, hogy vérnyomásprobléma esetén is alaposan vizsgáltassuk ki magunkat, és tartsuk be az előírt utasításokat mind a gyógyszerszedést, mind a kontrollokat illetően!

dr. Bodrog Andrea

2005-07-28 12:36:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop