Magasvérnyomás-betegség: mérhető eredmény, bizonyított előnyök

Magyarországon a magasvérnyomás-betegség okolható közel minden nyolcadik halálesetért. A megfelelő célvérnyomás-érték elérésével akár a felére is csökkenthető a szövődmények és a halálozás esélye, ennek ellenére a már kezelt betegek nagy részénél nem érik el a megfelelő eredményt.

magasvérnyomás-betegség, hiperónia | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed
A Magyar Hypertonia Társaság most induló, „Éljen 140/90 alatt!” című társadalmi célú kampányának célja, hogy az érintettekben tudatosítsák: a 140/90 Hgmm alatti vérnyomásérték elérésével és fenntartásával a későbbi szövődmények kialakulásának kockázata csökkenthető.

Magyarországon a magas vérnyomás a leggyakoribb népbetegség, a felnőtt lakosság jelentős részét érinti. A hipertónia – nem megfelelő kezelés esetén – olyan súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, mint például a szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés vagy vesebetegség. Továbbá a magasvérnyomás-betegség okolható közel minden nyolcadik hazai halálesetért is.

Amíg a fejlett országokban a táplálkozási szokásokban bekövetkezett változások, a testmozgás és a korszerű gyógyszeres kezelés hatására a szív- és érrendszeri betegségek mortalitása 1970 óta 20-30 százalékkal csökkent, addig Magyarországon e betegségek halálozása egészen a legutóbbi évekig nőtt, jelenleg háromszorosa az európai átlagnak. Éppen ezért a Népegészségügyi Program egyik kiemelt célja a szív- és érrendszeri megbetegedések, és az ezekkel összefüggő szövődmények és halálozás visszaszorítása.

A magasvérnyomás-betegség nem gyógyítható, de a megfelelő kezelés és folyamatos kontroll segítségével a megfelelő vérnyomásérték fenntartható, amivel a későbbi szövődmények is jobban kivédhetőek. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a 140/90 Hgmm alatti célvérnyomás-érték elérésével számottevően – akár 25-50 százalékkal – csökkenthető a szövődmények kialakulása, és a betegek ezzel összefüggő halálozási kockázata.

Az elmúlt évben befejezett számos hazai vizsgálat eredménye, valamint a Hypertonia Regiszter adatai azonban arra utalnak, hogy a kezelt betegek közel 60 százaléka nem éri el a kívánt célvérnyomás-értéket!

E riasztó adatokat szem előtt tartva, 2005 tavaszán a Magyar Hypertonia Társaság „Éljen 140/90 alatt!” címmel átfogó oktató és beteg-együttműködést segítő, orvosoknak szóló szakmai programot indított. Az Éljen 140/90 alatt programba több mint 1000 kezelőorvos (háziorvos illetve belgyógyász szakorvos) regisztrált, 25 600 hypertonia regiszter adatlapot töltöttek ki, mely jelenleg feldolgozás alatt van.
A tavasszal meghirdetett országos edukációs programban 867 orvos vett részt. A 2005 őszén is folytatódó tudományos továbbképzés során, az ország 6 helyszínén a kezelőorvosok megismerkedhetnek a célvérnyomás-érték eléréséhez szükséges pontos tennivalókkal, illetve a korszerű terápiás lehetőségekkel, gyógyszerekkel.

A betegség és a kezelés összetettsége miatt a kitűzött célokat az orvos egyedül nem, csak a beteggel közösen érheti el. A beteg-együttműködés a normális vérnyomás alapvető kritériuma. A sikeres kezdeményezés folytatásaként és kiterjesztéseként, 2005. október 4-től a Magyar Hypertonia Társaság a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében útjára indítja az „Éljen 140/90 alatt!” program lakosságnak szóló médiakampányát.

Októbertől decemberig több országos televízió csatornán látható lesz egy 30 másodperces tv spot, amit sajtóhirdetések és online reklámok is kísérnek majd.

A kommunikációs kampány társadalmi célú, küldetése, hogy az érintettekben, de elsősorban a már diagnosztizált és kezelés alatt álló hipertóniás betegekben tudatosítsa:
• a 140/90 Hgmm alatti vérnyomásérték elérésével akár felére is csökkenhet a szövődmények és a halálozás kockázata,
• a kezelt betegek nagyobb része nem éri el a kívánt célértéket,
• az érintett betegeknél rendkívül fontos, hogy a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett lehetőleg otthon is mérjék a vérnyomásukat,
• ha a kapott terápia mellett még mindig túl magas vérnyomásértékeket tapasztalnak, forduljanak kezelőorvosukhoz,
• eredményes kezelés csak a beteg aktív szerepvállalásával (pl.: életmód változtatás!) és együttműködésével valósítható meg.

A programmal kapcsolatban a betegek és az érdeklődők további információkhoz juthatnak az ingyenesen hívható 06/80/203-523-as információs vonalon, vagy a www.vernyomasnaplo.hu honlapon.
| magasvérnyomás-betegség, hiperónia
2005-10-04 19:06:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop