Mennyire szabad csökkenteni a vérnyomást? - Új ajánlás

Vzsgálatok igazolták, hogy a 140/90-nél alacsonyabb vérnyomás elérése nem járt a halálozás számottevő csökkenésével, viszont az alacsonyabb vérnyomás eléréséhez gyakran van szükség további gyógyszeres kezelésre, újabb és újabb mellékhatásokkal.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép:  CNEt

Az ajánlott helyes vérnyomásszint beállításáról több szakmai ajánlás is létezik, így például az az Amerikai Kardiológiai Szövetségé (American Heart Association – AHA), amely a magasvérnyomás-betegségre vonatkozó irányelvében a 130/80 Hgmm érték alá (<130/80) történő csökkentést javasolja.

140/90 higanymilliméter (Hgmm) alatti (<140/90) vérnyomásértéket tekinti célnak legújabb iránymutatásában az amerikai háziorvosok akadémiája, az AAFP (American Academy of Family Physicians). A szervezet a klinikai vizsgálatok áttekintését követően publikálta ajánlását.

Az irányelv a magas vérnyomásban szenvedőkre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e szív- és érrendszeri betegségük és a célszintre helyezi a hangsúlyt, nem a konkrét kezelésre.

Az AAFP szakemberei azt javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteket csak a 140/90 Hgmm-ig kezeljék. Megfontolandó, hogy a szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében érdemes-e tartani a korábban ajánlott 135/85 Hgmm-nél is alacsonyabb (<135/85) vérnyomás elérését. Egyértelmű bizonyítékok szerint ugyanis ez az alacsonyabb vérnyomás érték a csekély további előnyök mellett nagyobb kockázatokat rejthet magában, további gyógyszerek szükségesek és több a mellékhatás.

| vérnyomás szint, magas vérnyomás, célérték, AAFP
2023-03-13 11:33:26
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop