Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.

| InforMed Hírek29   InforMed | Hulló, D.

Kép: Shutterstock
Az első szám a szisztolés vérnyomás, a második szám a diasztolés vérnyomás („per” érték), a harmadik szám pedig a pulzus. Fontos, hogy nyugalomban, pár perces pihenés után kezdjünk neki a mérésnek, ugyanis a sietősen, lépcsőzés után feltett vérnyomásmérő hamis eredményt mutat. A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm).

Nem mindegy azonban, hogyan értelmezzük a kiírt értéket. Vannak olyan kórosan magas vagy alacsony értékek, amiről tudni kell, hogy sürgős orvosi beavatkozást igényelnek. Ha pedig rendszeresen határértéket mérünk, érdemes orvossal konzultálni, ugyanis a „kicsit magas” érték tartós szervrendszeri károsodásokat tud okozni.

Kezdjük a legfontosabbal, majd haladjunk az egyre alacsonyabb értékek felé!

A hipertenzív krízis (sürgős ellátást igényel)

Amennyiben a felső érték eléri a 180-t, vagy az alsó érték a 110-t (utóbbi még súlyosabbnak számít), magas a szívinfarktus, a stroke vagy más katasztrófa állapot kockázata az adott pillanatban. Ilyenkor segítséget kell kérni! Fejfájás, hányinger, hányás, zavartság, látászavar, mellkasi fájdalom, fulladás társulhat a nagyon magas vérnyomáshoz. Ha ezeket észleli 185/110-es érték mérése mellett, kérjen azonnal orvosi segítséget! A szakember ekkor megpróbálja gyorsan lecsökkenteni a vérnyomást. Ha nincsenek ilyen tünetek, akkor órák, napok alatt kell fokozatosan lecsökkenteni a vérnyomást a kívánt szintre.

A magas rizikójú magas vérnyomás

Ha a vérnyomásmérő 160/110 és 180/110 közötti értéket mutat, akkor magas a szívinfarktus és a stroke kockázata. Mindenképpen kezelni kell.

Az első fokozatú magas vérnyomás

A 140/90 és 159/99 közötti magas vérnyomás fokozza az életveszélyes szívinfarktus és a stroke kockázatát, de ezen értékhatárok közötti érték már képes hosszú távon károsítani a szív és a vese működését. Ez különösen azoknál a betegeknél fontos, akiknél egyes szervek már egyéb betegség miatt károsodtak. Ha három napon keresztül mér ilyen értékeket, és korábban normális volt a vérnyomása, jelentkezzen családorvosánál kivizsgálásra!

A pre-hipertónia, vagy magas normál érték

A 120/80 és 139/89 közötti érték tartozik ebbe a kategóriába, vagyis nem nevezzük magas vérnyomásnak, de már meghaladja az optimálisnak vélt értéket. A szakemberek ilyenkor még nem tartják indokoltnak a gyógyszeres kezelést, de az esetek egy részében idővel valódi magas vérnyomás betegség szokott kialakulni. Ha egyidejűleg szív- vagy vesebetegség is fennáll, akkor mégis érdemes már ilyenkor is kezelést indítani. Ha már magas vérnyomása ismert, és kezelik, akkor ezek az értékek jól beállított betegségnek felelnek meg.

A normális vérnyomás

A 90/60 és 120/80 közötti érték felnőtteknél normálisnak számít. Vannak, akik szédülésre panaszkodnak, ha 110 alá csökken a vérnyomásuk. Erre a nyári hónapokban különösen érdemes odafigyelni, főleg ha hosszú ideig mozdulatlanul kell állni.

Az alacsony vérnyomás

Ha a vérnyomásmérő 90/60 alatti értéket mutat, van olyan ember, aki szédül, vagy ájulásra hajlamos. Ha gyógyszerek csökkentik le a vérnyomást túlzott mértékben, akkor át kell alakítani a kezelést.

A kórosan alacsony vérnyomás

A 80/60 alatt érték újonnan kialakult szívbetegség, fertőzés, esetleg hormonális problémák vagy idegrendszeri betegségek velejárója lehet. De előfordul az is, hogy teljesen egészségesek, sportolók panaszmentesen élnek ilyen alacsony vérnyomás mellett.

| vérnyomás, mért értékek
2023-03-21 13:20:18
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop