Hirdetés

Sokan szembe szálltak a "néma gyilkossal"

2008. május 17-én a Magyar Hypertonia Társaság is csatlakozott a Hipertónia Világszervezet felhívásához, és a főváros 7 legforgalmasabb helyszínén rendeztek ingyenes szív- és érrendszeri méréseket. A nagy meleg ellenére több mint ötezren voltak kíváncsiak ezen a napon a vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint értékeikre. Az érdeklődők között volt olyan, aki a mindennapokban is rendszeresen ellenőrzi szív- és érrendszeri mutatóit, mások most mérették meg először az értékeiket, és akadt olyan is, aki az unokájával vagy a gyermekeivel érkezett a rendezvényre.

|

InforMed Hírek6   InforMed

A Hipertónia Világnapján több mint 30 országban szerveztek különböző aktivitásokat azért, hogy felhívják a figyelmet a „néma gyilkos” elleni küzdelemre. A Magyar Hypertonia Társaság a Novartis Hungária Kft. támogatásával ingyenes vérnyomás-, vércukorszint, koleszterinszint és testösszetétel mérésre várta a lakosságot a főváros 7 forgalmas helyszínén.

A kezdeményezés sikerét és létjogosultságát mutatja, hogy a nagy meleg ellenére is több mint ötezren voltak kíváncsiak szív- és érrendszeri értékeikre, és sokszor a kialakult sort is türelmesen végigvárták a szűrésekért.

Akadtok olyanok, akik rendszeresen járnak orvosi ellenőrzésre, de fontosnak találták, hogy a Hipertónia Világnapján is megméressék az értékeiket, ezzel képet kapjanak jelenlegi állapotukról, és felhívják a figyelmet a szűrések jelentőségére.

Az idősebb generáció mellett szép számmal képviseltette magát a középkorú és fiatalabb korosztály is, sőt, sokan a gyermekeikkel vagy unokáikkal érkeztek a helyszínre. Több esetben az elővigyázatosság nem bizonyult alaptalannak, ugyanis a fiataloknál és tizenéves gyermekeknél is mértek a határértéket meghaladó vérnyomás és koleszterinszint értéket.
A rossz eredmények mellett azonban találkoztak pozitív példával is a Hipertónia Világnap aktivistái: egy 94 éves idős hölgynek minden mért értéke határérték alatt volt a szombati szűrés alkalmával.

A mérések mellett kiadványokkal és hasznos életmódbeli tanácsokkal is ellátták a helyszínre látogató érdeklődőket, illetve mindazokat, akiknél valamilyen határértéktől eltérő eredményt tapasztaltak, kezelőorvosukhoz vagy háziorvosukhoz irányítottak további vizsgálatokért.

Az esemény kiemelt helyszínén, a Deák téren déli 12 órakor Prof. Dr. de Châtel Rudolf (a Magyar Hypertonia Társaság elnöke) és Dr. Barna István (a Társaság főtitkára) 1000 db piros és kék léggömb felengedésével jelképezték a „néma gyilkostól” megmentett életeket.

A magasvérnyomás-betegség elleni küzdelem természetesen ezzel még nem ért véget. Sok a teendő, sokan szorulnak még felvilágosításra és kezelésre a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, ezért a Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária Kft. tovább folytatja az „Éljen 140/90 alatt!” programot, amely az elmúlt években mozgalommá alakulva számszerű eredményekkel mutatta meg, hogy igény és szükség van a folyamatos tájékoztatásra, valamint az orvos és a beteg szoros együttműködésére.

A magasvérnyomás-betegségről további információt kaphatnak az ingyenesen hívható 06-80/203-523-as telefonszámon, vagy a www.vernyomasnaplo.hu információs oldalon.

További sajtóinformáció:
VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Nagy Ákos
Telefon/fax: (1) 350-6951, mobil: 20/9331-801,
e-mail: nagy.akos@vmkomm.hu

2008-05-20 15:43:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop