Hirdetés

Szárazgőzben

A szaunát az erős ingerek csoportjába sorolják. A még páratartalom nélküli hőlégfürdőbe kerülve a test izzadni kezd, így védekezik a hő ellen. A levegő páratartalma fokozatosan nőni kezd, még rá is tehetünk egy kanállal -mármint a fülkében elhelyezett dézsából egy kanál vizet az izzó lávakőre. Ha a páratartalom eléri az 50-60 %-os mértéket, a test egyre kevésbé hűti magát, s a belső szervi hőmérséklet, az ún. maghőmérséklet megnő. Ez körülbelül tíz perc erejéig növeli a szisztolés vérnyomást, amely általános élénkséget okoz, majd a vérnyomás (kb. 30 hgmm-rel) újra csökkenni kezd. Ekkor jöhet a hideg zuhany vagy mártófürdő, amely az értágulatot újra leszűkíti és a vérnyomást újra megemeli. A műveletet maximum kétszer-háromszor megismételve a szervezet felfrissül és élénkül.

szauna, vérnyomás, páratartalom, száraz |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.

Télen különösen hasznos ez a "torna". Mivel kevesebbet sportolunk, más utat is kell találni a szervezet működésének stimulálására. A szaunázás során előidézett vérnyomás-ingadozás hasznosan alkalmazható az ellenálló képesség javítására, a megfelelő életmóddal - pl. táplálkozással - párosítva kényelmesen használható erre a rövid időszakra komolyabb mozgás helyett is.

A szaunázás erősen igénybe veszi a szervezetet, ezért például szívbetegeknek, máj- és veseelégtelenségben, valamint csontvelő-gennyesedésben szenvedőknek, lázasoknak általában, fertőző betegeknek és terheseknek nem ajánlják. Kisebb mozgáskorlátozottság esetén azonban kifejezetten javasolják, hiszen az ízületek, kötőszövetek fellazításával a torna vagy úszás előkészítésében nagy szerepe van, s ez a rekreációs kezelés lényege.

Gőzben kicsapódó fenyőillat, kellemes és nyugodt percek. Felfrissül a test, felpezsdül a vérkeringés. Az effajta idillnek még igazából akkor sincs vége, ha mögöttünk becsapódik a szauna ajtaja.

szauna, vérnyomás, páratartalom, száraz

2002-08-02 16:28:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop