Vérnyomás szabályozás

A nyomás az artériákban különböző okokból emelkedhet. Először: a szív nagyobb erővel pumpál, így percenként több vért bocsát ki. Második lehetőség, hogy a nagy artériák elveszítik rugalmasságukat és merevvé válnak, ezért nem tudnak kitágulni, amikor a szív a vért az artériákba pumpálja. Így minden egyes szívütés során a normálisnál szűkebb helyen préselődik át a vér, és a nyomás megemelkedik. Ez történik idős emberekben, akikben az artéria fala az érelmeszesedés (arterioszklerózis) miatt megvastagodik és merevvé válik.

vérnyomás, szabályozás | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A vérnyomás ugyancsak megemelkedik érösszehúzódás (vazokonstrikció) esetén. Ilyenkor idegi ingerlés vagy a vérben keringő hormonok hatására a kisméretű artériák (arteriolák) időlegesen összehúzódnak. A harmadik lehetőség az, hogy a keringésbe kerülő nagyobb mennyiségű folyadék emeli meg az artériákban a vérnyomást. Ez történik veseelégtelenségben, amikor a szervezetből a vese nem tud elegendő sót és vizet kiválasztani. A vér össztérfogata a szervezetben megnő, így a vérnyomás is megemelkedik.

A fentiek fordítottja is igaz: a vérnyomás csökken, ha a szív pumpafunkciója romlik, ha az artériák kitágulnak, vagy ha folyadék távozik az erekből. E három tényező szabályozását a vese és az autonóm (önműködő) idegrendszer végzi. Az utóbbi az idegrendszer azon része, amely a szervezet számos működését automatikusan irányítja.

A szimpatikus idegrendszer az autonóm idegrendszer része. Ez vészreakcióban (a szervezet veszélyhelyzetre adott válaszműködése) időlegesen megemeli a vérnyomást. A szimpatikus idegrendszer a szívütések gyakoriságát és erejét is megnöveli. Emellett a kis artériák többségét szűkíti, de bizonyos helyeken tágítja, pl. a vázizmokban, ahol fokozott vérellátás szükséges. Ugyanakkor a vese só- és vízkiválasztását csökkenti, ami a szervezet vértérfogatának növekedését eredményezi. A szimpatikus idegrendszer ezen kívül hormonokat, így adrenalint és noradrenalint szabadít fel, amelyek serkentik a szívet és a vérereket.

A vesék a vérnyomást több mechanizmuson keresztül is szabályozzák.

Ha a vérnyomás emelkedik, növelik a só- és vízkiválasztást, így csökken a vértérfogat, míg a vérnyomás a normális értékre áll vissza. Ezzel szemben, ha a vérnyomás esik, a vesék csökkentik a só- és vízkiválasztást, így a vér térfogata nő, és a vérnyomás normálisra emelkedik. A vesék a vérnyomást a renin nevű enzim kiválasztásával is emelhetik. A renin az angiotenzinnek nevezett hormon képződését eredményezi, amely pedig az aldoszteron nevű hormon felszabadulását váltja ki.

Mivel a vesék fontos szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, sok vesebetegség okoz magas vérnyomást. Például az egyik vesét ellátó ütőér (renális artéria) szűkülete hipertóniát okozhat. A vesegyulladás különböző fajtái, és egyik vagy mindkét vese sérülése szintén vérnyomás-emelkedést okozhat.

A vérnyomás-emelkedés hatására kompenzáló mechanizmusok indulnak be a folyamat ellensúlyozása és a vérnyomás normális szinten tartása érdekében. Így a szívből kipumpált vér mennyiségének növekedése - amely magas vérnyomáshoz vezetne - a vérerek tágulatát (dilatációját) okozza, a vesék pedig megnövelik a só- és vízkiválasztást; e két folyamat a vérnyomás csökkenését idézi elő. Érelmeszesedés esetén azonban az artériák fala merevvé válik, és ez akadályozza az artéria tágulását, amely egyébként a vérnyomást normalizálná. A vese ereinek arterioszklerotikus változásai csökkentik a só- és vízkiválasztás mértékét, ami szintén a vérnyomás növekedéséhez vezet.

| vérnyomás, szabályozás
2009-03-03 19:43:04