Vérnyomáscsökkentés - természetesen

A magas vérnyomást gyakran nevezik csöndes gyilkosnak is, mert érzékelhető tünetek nélkül károsítja a szerveket, okozhat szívrohamot. Ha önnek kicsit magasabb a vérnyomása, próbálja ki az alább felsorolt természetes módszereket.

magas vérnyomás, természetes | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Ha már gyógyszert szed, ne hagyja abba a szedését, hanem beszélje meg orvosával, mit tehet még egészsége érdekében.

1. Testmozgás, edzés

A magas vérnyomás hatásos kezelési módja a heti 4-5 alkalommal végzett nem túl megerőltető mozgás. Már az élénk ütemű sétával is jó eredményeket lehet elérni.

2. Dohányzás

Igen egyszerű a megoldás: abba kell hagyni. A nikotin károsan befolyásolja a mellékvese működését, ami miatt emelkedik a vérnyomás.

3. Fogyás

Ha túlsúlyos, már néhány kiló leadása is segítheti. Fontos, hogy eleinte csak szerényebb célokat tűzzön ki maga elé.

4. Só

Az orvosok általában azt javasolják a magas vérnyomásban szenvedőknek, hogy csökkentsék a sófogyasztást. Újabb vizsgálatok szerint az embereknek azonban csupán a 30-40 százaléka ún. sóérzékeny. Ellenőrizhetjük, hogy sóérzékenyek vagyunk-e, ha 2-3 héten át erősen csökkentjük a sóbevitelt, majd megnézzük, csökkent-e a vérnyomásunk. Ha valóban mutatkozik különbség, folytassuk a sószegény étrendet, de növeljük a káliumbevitelt. Sok káliumot tartalmaz a banán, a burgonya, a paprika, a körte, a paradicsom és a padlizsán.

5. Rostok

A rostokban szegény étkezés a vérnyomás emelkedésének kedvez, ügyeljünk arra, hogy naponta fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut.

6. Keserű (fekete) csokoládé

A keserű csokoládé bizonyítottan csökkenti a vérnyomást, napi néhány kis kocka már jótékony hatású. Vigyázat, sem a tej-, sem a fehér csokoládénak nincs ilyen hatása.

7. Száras zeller

A zeller olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely ellazítja az ereket, ezáltal csökken a vérnyomás is. Napi négy szár zeller általában elegendő. A zeller nátriumot is tartalmaz, amennyiben sóérzékeny, ne fogyassza.

8. Fokhagyma

A fokhagyma jelentősen hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, fogyasszunk belőle minél többet. Ha nem akarjuk elriasztani a barátainkat, kapható kapszulában is.

9. Kalcium- és magnézium-kiegészítők

Egyeseknél a kettő kombinációja csökkenti a vérnyomást, bár a hatásmechanizmus még nem teljesen ismert. Szakemberek szerint két hónapon át szedjük mindkettőt, és ha lejjebb ment a vérnyomásunk, folytassuk a szedést.
| magas vérnyomás, természetes
2010-05-13 10:28:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop