ÚJ

Hipertónia-regiszter: a magas vérnyomás a leggyakoribb betegség Magyarországon

Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma, ez a szám a lakosság idősödése miatt folyamatosan nő, a 75 éven felüliek több mint 80 százaléka hipertóniássá válik, elsősorban az érrendszeri meszesedés miatt - derült ki a Magyar Hipertónia Társaság által 2002-ben létrehozott hipertónia-regiszter legfrissebb adataiból.


Hipertónianap Debrecenben

Több mint ezer szakember - családorvos, belgyógyász és gyógyszerész - vesz részt a debreceni hipertónianapon, amelyet már tizenharmadszor szervezett meg a Debreceni Egyetem regionális hipertóniacentruma szombaton.


A couplerrel készített shunt csökkenti a vérnyomást egy tanulmány szerint

Egy véna és artéria között a lágyéktájon készített művi összeköttetés, mely katéterrel is kialakítható, és egy gemkapocs nagyságú kapocs (coupler) tart nyitva, egyértelműen csökkenti a gyógyszeres kezelésre nem reagáló magas vérnyomást egy randomizált vizsgálatsorozat szerint. Ennek az eljárásnak azonban gyakori szövődménye volt a stenosis, melyet csak stent-tel lehetett kiküszöbölni. A tanulmány a Lancetben (2015; doi: org/10.1016/S0140-6736(14)62053-5) jelent meg.


Debreceni orvoskonferencia: minden középiskolai osztályban ül egy magas vérnyomással küzdő diák

Hazánkban a fiatalok 2,5-3 százalékának magas a vérnyomása, ami azt jelenti, hogy minden középiskolai osztályban ül egy magas vérnyomással küzdő diák - mondta a debreceni hipertóniacentrum vezetője a Hipertónia, diabétesz és kardiovaszkuláris prevenció című tudományos konferencia szünetében szombaton az MTI-nek Debrecenben.


Az áfonya csökkenti a vérnyomást

Egy csészényi fagyasztott szárított áfonyából készült por csökkentette a vérnyomást és javította a vérkeringést, amint ezt egy placebo kontrollált tanulmány közölte a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (2015; doi: org/10.1016/j.jand.2014.11.001) című orvosi folyóiratban.


Először ültették be a legkisebbnek tartott pacemakert Nagy-Britanniában

Először ültették betegbe a világ legkisebbnek tartott pacemakerét Nagy-Britanniában, a Southamptoni Általános Kórházban.


Néhány kockázati tényező csökkentése rengeteg életet mentene meg

A Lancetben megjelent cikk szerint, ha mindössze hat kockázati tényezőt sikerülne egy világszerte elfogadott szintre csökkenteni (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és sófogyasztás, magas vérnyomás, magas vércukor szint, valamint az elhízás), azzal az elkövetkező 15 év alatt több mint 37 millió korai halálesetet lehetne megakadályozni.


Magyarországon 3 millió embert érint a magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás-betegség Magyarországon több mint 3 millió embert érint, és bár időskorban a leggyakoribb, a megelőzést érdemes már fiatal korban elkezdeni - hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertónia Társaság a hipertónia világnap alkalmából.


A vegetáriánus étrendek csökkentik legjobban a vérnyomást

A vegetáriánus étrendek csökkentik a leginkább a magas vérnyomás kockázatát - derült ki japán és amerikai kutatók közös tanulmányából.


A napfény csökkentheti a vérnyomást

Noha a túlzásba vitt napozás növeli a bőrrák kockázatát, egy új kutatás kimutatta, hogy a napfény megelőzheti a magas vérnyomást, amely szívbetegségeket és agyvérzést okozhat.


| 2 | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop