Legutóbbi cikkek

Alacsony vérnyomás - Nem betegség, csak tünet

Reggeli fáradtság, gyenge teljesítő- és koncentrálóképesség, szédülés, ürességérzet a fejben, alvászavarok, fokozott ingerlékenység, a végtagok hűvössége. Mind-mind olyan apróbb "kellemetlenség", amely hosszú távon az életminőséget és az életkedvet csorbíthatja.


Alacsony a vérnyomása? Mit tehet?

Alacsonynak tekintjük a vérnyomásat, ha a vérnyomás értékei 90/60 Hgmm alatt vannak (hipotenzió). Ez nem mindig jelent problémát, de ha valakinek tünetei vannak, például szédülés és hányinger, az jelezheti, hogy vérnyomása túl alacsony.


Ájulás

Az ájulás (szinkópe) hirtelen fellépő, rövid idejű eszméletvesztés. Az ájulás az agy elégtelen oxigén- és tápanyagellátásának tünete, általában a véráramlás átmeneti csökkenése okozza. A véráramlás csökkenése akkor jön létre, ha a vérnyomásesést a szervezet nem tudja elég gyorsan kompenzálni.


Keringési zavarok kezelése

"Biztos rossz a keringésem" - halljuk gyakran az indokot, amikor valakinek jéghideg a keze, fázik a lába, meg-megszédül felálláskor, könnyen fázik, ha épp nincs kánikula, hamar elálmosodik vagy épp igen kimerült, fáradt.


Ájulás serdülőkorban

Kánikulában a gyerekek, főleg a serdülők gyakrabban elájulnak, aminek oka a hirtelen növekedés is lehet. Megijedni nem kell, de fontos feltárni a rosszullét hátterét. Az esetek többsége teljesen veszélytelen, különösen nyáron, a nagy hőségben fordul elő, például az évzárókon.


Alacsony vérnyomás

A kórosan alacsonynak számító vérnyomás okozta panaszokkal is egyre gyakrabban keresik fel a páciensek a szakorvosokat. A vérnyomás az az érték, amely jelzi, hogy a szív bal kamrájának összehúzódásakor eljut-e a szükséges vérmennyiség a főverőerekbe. A keringő vér nyomása, ereje változik az erekben, a szív összehúzódása, elernyedése következtében.


Genetikai háttere is lehet az ájulásra való hajlamnak

A genetikai háttér is szerepet játszhat abban, hogy bizonyos emberek hajlamosabbak az ájulásra - állapították meg a kutatók.


Veszélyes az alacsony vérnyomás?

A magas vérnyomás egyértelműen károsan hat az egészségre, ezt sokan tudják, de kevésbé ismert az a tény, hogy veszélyt jelenthet a túlságosan alacsony vérnyomás is.


Az idősebbeknél veszélyes az alacsony vérnyomás

Nem csekély gondot okozhat a gyógyszerkutatóknak és a háziorvosoknak - s persze maguknak a betegeknek - világszerte a Reuters által a múlt héten nyilvánosságra hozott vérnyomás-kutatási jelentés, amely a normál vérnyomásszint fogalmát és az alkalmas gyógyeljárások rendszerét az ötven évnél idősebbek esetében gyökeresen megváltoztatja. A jelentést az USA szív-, tüdő és vérnyomásintézete tette eredetileg közzé folyóiratában. Eszerint az ötven évnél idősebb betegeket a túlzottan alacsony vérnyomás inkább próbára teszi és veszélyezteti, mint a magas. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Az ájulás

Az ájulás hirtelen fellépő, igen nagyfokú gyöngeség, mely a függőleges, álló vagy ülő testhelyzet fenntartását lehetetlenné teszi, és olykor rövid ideig tartó eszméletvesztésbe torkollhat. A rosszullét általában szédüléssel kezdődik, a beteg úgy érzi, hogy végtagjaiból "kimegy az erő". Elsápad, esetleg verítékezik, hányingert érez, akár hány is. Álló vagy ülő testhelyzetében nem tud megmaradni, összeesik.


1 |

Web Design & Development Prowebshop