Hirdetés

Alacsony a vérnyomása? Mit tehet?

Alacsonynak tekintjük a vérnyomásat, ha a vérnyomás értékei 90/60 Hgmm alatt vannak (hipotenzió). Ez nem mindig jelent problémát, de ha valakinek tünetei vannak, például szédülés és hányinger, az jelezheti, hogy vérnyomása túl alacsony.

alacsony vérnyomás |

InforMed Hírek19   InforMed | Sarkady, L.

A vérnyomás mérése

A vérnyomásmérőhöz kapcsolt mandzsetta kerül a felkarja köré, és két értéket mutat. A legfelső szám, vagyis a "szisztolés" mutatja a vér által az artériák falaival szemben kifejtett nyomást, amikor a szív dobban és kiürül. Az alsó szám a "diasztolés," a szívverések közötti nyomást méri, miközben a szív ellazul és vérrel töltődik fel. 

Tünetek

Az agy az első, mely a hipotenzió tünetei jelentkeznek. A szédülés és a hányinger mellett nehéz határozottan gondolkodni. Egyesek úgy érzik, fáj a fejükés mindjárt elájulnak, nyirkos a bőrük, szaporább a légzés, homályos a látás vagy mellkasi fájdalmat éreznek. Ha az alacsony nyomást kiszáradás okozza, akkor szokatlanul szomjas is lehet. 

Tág erek

Időnként az erek kitágulnak, így megnő a térfogat a vér számára, ezáltal csökken a nyomás az erek falára. Egyes gyógyszerek, különösen az értágító szerek okozhatják ezt. Ugyanígy a gerincvelői sérülések, amelyek bizonyos idegeket károsíthatnak, súlyos, bakteriális fertőzések és allergiás reakciók. Hormonproblémák, mint például az Addison-kór szintén ezt okozzák.

Csökkent vérmennyiség

A kevesebb vér kisebb nyomást gyakorol a vénákra és az artériákra. Egy súlyos sérülés vérzést okozhat - akár a testen kívül, ahol látható, akár a testen belül. Akkor is előfordulhat, ha valaki nem iszik eleget,  vagy az illető vérszegény. A vesék is néha túl sok folyadékot választhatnak ki betegség vagy egyes gyógyszerek, például a vizelethajtók hatására.

Szívproblémák

Minél több vért pumpál a szív percenként, annál magasabb a vérnyomás. Bizonyos gyógyszerek, hormonproblémák, szívkárosodás vagy a szív elektromos jeleinek hibái miatt lassul a szívverés, ami csökkenti a nyomást. Az is előfordulhat, hogy a szívizomzat ereje csökken, szívroham, szívelégtelenség vagy a szívbillentyűkkel kapcsolatos problémák miatt, és nem tud elég vért pumpálni.

Hirtelen felállás

Általában, amikor valaki hirtelen feláll, a test jelzést küld az agynak, amely azt mondja: "Hé! Egy csomó vért leengedtünk a lábaidba és a hasadba, most meg többet kell pumpálnunk az agyba, ezért szédülsz, esetleg elájulsz!" Orvosok ezt a problémát "ortosztatikus hypotensiónak" hívják.

Hosszú ideig állás

Hosszas álláskor a vér kezd a lábakban összegyűlni. Ha az agy nem jelzi a szívnek, hogy pumpáljon többet ahhoz, hogy a vér a nyomást fenn tudja tartani, akkor az annyira leeshet, hogy szédülés és émelygés, esetleg ájulás következik be. Mint egy rossz kapcsolatnál, a probléma itt is a rossz kommunikáció, ebben az esetben a szív és az agy között. 

Diagnózis

A vérvizsgálatok segíthetnek az alacsony vérnyomás okának felderítésében. Emellett elektrokardiogram, ultrahang és egyéb tesztek ellenőrzik a szív állapotát. A Valsalva-manőverrel megfigyelhető az idegi jelzés, és a „dönthető vizsgáló asztal” teszt megmutatja, hogyan reagál a szervezet a helyzetváltozásokra.

Kezelés

Az októl függ. Lehet, hogy kezelni kell az alacsony vérnyomást okozó körülményeket. Ha problémát jelent a gyógyszeres kezelés, akkor esetleg módosítani kell kell az adagolást, de először mindig meg kell beszélni orvosával. A vérnyomáscsökkentők lejjebb viszik a nyomást, a kompressziós harisnyák pedig segíthetik a vér továbbítását a lábakból felfelé. Ha nincs zavaró tünet, akkor lehet, hogy nincs is szükség aktív kezelésre.

Az életmód megváltoztatása

Segíthet az alacsony vérnyomás tüneteinek csökkentésében

• Adjon hozzá még egy kis sót az étrendjéhez, de először forduljon orvosához.

• Igyon több vizet. Fenntartja a vérmennyiségét, ami növeli a vérnyomást.

• Hagyja el az alkoholt. Dehidrál, csökkenti a vérmennyiséget és a vérnyomást.

• Három nagy étkezés helyett több, alacsony szénhidrát tartalmú étkezést iktasson be, különösen, ha a tenziója étkezés után csökken.

Tudatzavar esetén, vagy ha gyors, felületes légzést, gyenge, szapora pulzust és hideg, nyirkos bőrt észlel, szélsőséges hipotenzió fenyegethet. Azonnal menjen orvoshoz, lehetőleg sürgősségi osztályra. A normálnál alacsonyabb vérnyomásérték, különösen egyéb tünetek nélkül, általában nem jelent nagy problémát. Beszéljen orvosával, ha szédül is. 

alacsony vérnyomás

2021-12-15 12:41:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop