Hirdetés

Az alacsony vérnyomás kezelése

Fáradt, kimerült? Koncentrációs zavarral küszködik? Gyengének érzi magát? Netán már többször el is ájult? Akkor valószínű, hogy önnek alacsony a vérnyomása. Ha velünk tart, megtudhatja, mi okozza az alacsony vérnyomást, és annak tüneteit miként tudja kivédeni.

alacsony vérnyomás, vérkeringés javítása |

InforMed Hírek29   InforMed | Balaicza, E.

Kép: AndD Medical

A vérnyomás, a vérerekben uralkodó nyomás, amelyek közül az artériás vérnyomás a mérvadó. Ez a keringő vérmennyiségtől, a szív ütési erejétől és a vérerek vérre gyakorolt ellenállásától függ. Az ereken belül uralkodó nyomás nagyságát több tényező szabja meg: a szív által kilökött vér mennyisége, az erek falának rugalmassága, az ellenállás, amelyet a vérnek le kell küzdenie, a vér sűrűsége és súrlódása.

A vérnyomás értéke azonos élettani körülmények között ugyanazon személyben sem állandó. Függ a napszaktól, az életmódtól és életkortól is. A vérnyomás mérésekor két értékre kell figyelni: a magasabb szisztolés (például 120/80) és az alacsonyabb diasztolés (120/80) értékre.

NORMÁL VÉRNYOMÁSÉRTÉKEK

Az életkortól függő normális vérnyomásértékek:

  • 10-30 évesek 120/80 Hgmm
  • 30-40 évesek 125/85 Hgmm
  • 40-60 évesek 135/90 Hgmm
  • 60 felett 145/90 Hgmm
ALACSONY VÉRNYOMÁS

Az alacsony vérnyomás vérkeringészavar. Az erre a betegségre hajlamos személyeknél a szisztolés vérnyomásérték 100 Hgmm alatt van. Ez a szervekben, főleg az agy vérellátásában okoz zavart. A rossz vérkeringés miatt kialakuló általános tünetek: gyengeség, szédülés, koncentrálási képesség gyengülése, fáradtság, levertség, hányinger, fejfájás, testi és lelki teljesítőképesség gyengülése.

Orvosi vizsgálat dönti el, hogy szüksége vane a betegnek gyógyszeres kezelésre, vagy elég, ha rosszullét esetén mélyeket lélegezni lepihen vagy egy élénkítő teát iszik. A panaszok legtöbbször akkor jelentkeznek, ha az ember áll vagy hirtelen helyzetet változtat (például fekvésből hirtelen felkel), súlyosabb formáinál az agy vérellátása annyira leeshet, hogy eszméletvesztés

is bekövetkezhet.

MIT TEHETÜNK?

Az alacsony vérnyomás azonban nem károsítja a szerveket, sem az ereket, sőt az élettartam növekedhet is. Az alacsony vérnyomást csak akkor kell kezelni, ha a panaszok nagyon erőteljesek. Ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen a tartós vérnyomásesés komolyabb szervi elváltozásokról is árulkodhat! A kezelés célja a vérkeringés stabilizálása, különösen a test helyzetváltoztatásaikor.

Az egyszer előforduló múló eszméletvesztésnél sem szükséges orvosi beavatkozás, hiszen a páciens rögtön jobban lesz, ha lefekszik, lehetőleg felpolcolt lábakkal, és iszik egy pohár vizet. Az állandóan jelentkező ájulásra nem szabad könnyelműen legyinteni, mert az ájulást más komolyabb szervi elváltozás is okozhatja. Az alacsony vérnyomás enyhe formáinál a váltakozó (hideg-meleg) fürdők, a páciens testének hideg vízzel való leöntése, a gimnasztika mindmind segíthet.

TRÜKKÖK A VÉRNYOMÁS NORMALIZÁLÁSÁRA

  • Ha úgy érezzük, leesett a vérnyomásunk, akkor feküdjünk le, és lábunkat polcoljuk fel.
  • Igyunk sok folyadékot! Napi 2-2,5 litert.
  • Figyeljünk étkezési szokásainkra is, lehet, hogy nem viszünk be a szervezetünk számára kellő mennyiségű kalóriát. Együnk rendszeresen! Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt!
  • Az ágyban végezhető gyakorlatok is sokat is használhatnak vérkeringésünknek. Miután felébredtünk, karjainkkal nyújtózkodjunk egy nagyot, utána egy percig biciklizzünk lábainkkal a levegőben. Fontos, hogy ne hirtelen pattanjunk ki az ágyból.
  • Rendszeres reggeli tornával vérkeringésünket is tudjuk edzeni. Nyújtózkodjunk magasra, mintha fák lennénk, ami ágaival az eget akarja elérni. Majd végezzünk tízszer törzshajlítást. A bemelegítő gyakorlatok után pár percig végezhetünk helybenfutást vagy akár ugrálókötelezhetünk is. A lényeg: minden reggel minimum 5 percen keresztül végezzünk tornagyakorlatokat.
  • Végezzünk rendszeresen hideg-meleg váltott fürdőt!
  • Járjunk szaunába. A szauna segít a vérnyomás normalizálásában, mivel edzi az ereket.
  • Rendszeresen fogyasszunk káliumot, magnéziumot, vasat.
  • Járjunk rendszeresen úszni, biciklizni.
  • Igyunk zöldteát, rozmaringteát vagy ginzengteát, hogy felélénküljünk és felpezsdítsük keringésünket.
  • Készítsünk magunknak keringésjavító fürdőt: a langyos fürdővízbe cseppentsünk 55 csepp rozmaringot, borsmentát, citromot, bergamottot. 10-15 perc múlva vegyünk hideg villámzuhanyt.

alacsony vérnyomás, vérkeringés javítása

2023-02-03 16:03:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop