Hirdetés

Inkább árt, mint használ a napi aszpirin idős korban

Egészséges idős emberek ne szedjenek naponta aszpirint, mivel a gyógyszernek előnyös hatása nincs, viszont fokozza növelheti a belső vérzés kockázatát.

aszpirin, stroke, infarktus |

InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

Az embereknek általában szívroham vagy agyi érkatasztrófát követően írnak fel aszpirint, mivel az bizonyítottan csökkenti egy újabb roham veszályét.

Az egészséges emberek egy része is rendszeresen szedi azonban a gyógyszert, hogy csökkentse a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Számos folyamatban lévő kutatás vizsgálja továbbá, hogy az aszpirin szedésével csökkenthető-e a rák kockázata.

A tanulmány az Egyesült Államokban és Ausztráliában élő több mint 19 ezer 70 év feletti egészséges ember bevonásával készült, akiknek soha nem volt szívpanaszuk. A résztvevők fele öt éven át kapott naponta kis dózisban (100 milligramm) aszpirint, a másik csoport pedig placebót.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban a kutatók három tanulmányban számoltak be a vizsgálatukról, amely szerint az aszpirin nem csökkentette a szívpanaszok kockázatát - a két csoportban hasonló arányban jelentkeztek szív- és érrendszeri panaszok -, és egyéb kedvező hatása nincs, viszont növelte a súlyos gyomorvérzések számát.

Mindez azt jelenti, hogy az több millió egészséges idős ember, aki orvosi előírás nélkül szed kis dózisban aszpirint, feleslegesen teszi, mert a az aszpirinnek nincs olyan jótékony hatása, amely ellensúlyozná a vérzés kockázatát,

A vizsgálat szerint a rák okozta halálozások száma is enyhén növekedett az aszpirint szedők körében, ami azonban alaposabb kivizsgálást igényel a kutatók szerint, mivel ellenkezik a témában végzett eddigi vizsgálatok eredményeivel.

Akik szívroham vagy agyvérzés miatt szednek aszpirint, azoknak továbbra is ajánlatos követniük az orvosi előírásokat.

Azoknak, akik orvosi előírás nélkül, hosszú ideje kis dózisban szednek aszpirint, nem szabad egyik napról a másikra abbahagyniuk, mivel az is gondot okozhat. Érdemes inkább a háziorvosukkal megbeszélni az esetleges aggodalmakat.

aszpirin, stroke, infarktus

2018-09-17 21:23:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop