Napi egy ital megelőzi a szívbetegséget, de csak a férfiak esetében

A dán közegészségügyi intézet vizsgálatot végezett, hogy kiderítsék az alkoholfogyasztás hatását a szívbetegségekre, illetve a különbségeket férfiak illetve nők esetében.

alkohol, szívbetegség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Glanz, J.
28 448 egészséges nő és 25 052 egészséges férfi adatait elemezték, a résztvevők életkora 50-65 év volt. Valamennyien a táplálkozás és az egészség kapcsolatának jelenleg folyó vizsgálatában vesznek részt, és rendszeresen szolgáltatnak adatokat étkezési és ivási szokásaikról, valamint egészségi állapotukról.

A nők hetente átlagosan 5,5 italt fogyasztottak, a férfiak pedig 11,3-at. Átlagosan 5,7 éves követési idő után 749 nőnél és 1283 férfinál alakult ki szívkoszorúér betegség. A nők körében a szívkoszorúér betegség ugyanolyan gyakran fordult elő azoknál, akik heti egy alkalommal ittak, azokéhoz, akik heti hét napon. Viszont azoknál a férfiaknál, akik hetente egyszer fogyasztottak alkoholt, 7 százalékkal volt alacsonyabb a kockázat, mint a ritkábban ivóknál, míg azoknál, akik hetente hét napon fogyasztottak alkoholt, a kockázat 41 százalékkal volt alacsonyabb.

A kutatók szerint az elfogyasztott alkohol mennyisége nők esetében fontosabb, mint hogy milyen gyakran isznak, míg férfiaknál fontosabb az, hogy milyen gyakran.

A cikket kísérő szerkesztőségi tanulmányban a londoni University College egyik kutatója rámutat arra, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni. A szerző szerint nem lenne bölcs dolog, ha az orvosok a nem ivóknak azt tanácsolnák, hogy kezdjenek el inni, amikor sok más tényező is csökkentheti a szívbetegség kockázatát az alkoholfogyasztás mellékhatásai nélkül. Ez a kutatás felbátoríthatja az embereket, hogy igazolják maguk előtt alkoholfogyasztásukat.
| alkohol, szívbetegség
2006-06-13 11:48:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop