Nők és a szívbetegség- tévhitek

Számos kampány ellenére még mindig makacsul tartja magát néhány tévhit a nők szívbetegségével kapcsolatban. Az alábbiakban a tények ismertetésével megpróbáljuk eloszlatni ezeket.

nők, szívbetegség, tévhitek | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Tévhit

Több férfi hal meg szívbetegségben, mint nő

1984 óta ennek épp az ellenkezője igaz, több nő esik áldozatul a szívbetegségnek, mint férfi, és ez az olló egyre nyílik. Ennek valószínű oka az, hogy a nők kevésbé ismerik a kockázati tényezőket, orvoshoz is csak később fordulnak, és a tudományos vizsgálatok résztvevőinek csupán 24 százaléka nő.

A nők artériái kisebbek, és a szívkoszorú-műtétek is kockázatosabbak, mint a férfiak esetében.

Tévhit

A nők körében az első halálozási ok az emlőrák

A szívbetegség több női áldozatot követel, mint az összes rák együttvéve. Szívrohamban évente 267 ezer amerikai nő hal meg, szív- és érrendszeri megbetegedésben közel 500 000, emlőrákban pedig ennek a tizede.

Tévhit

Ha egy nőnek nincsenek tünetei és jól érzi magát, nem lehet szívbeteg

Ezt teljességgel hamisnak tartják a szakemberek. A szívbetegség csendes gyilkos. A fő kockázati tényezők, például a magas koleszterin szint és a magas vérnyomás nem okoznak tüneteket, és valamennyi testalkati csoporthoz tartozó nőt érinthetnek.

Fontos, hogy a nők rendszeresen vizsgáltassák meg magukat a rizikófaktorok szempontjából. A szívbetegségben hirtelen meghalt nők 64 százalékának nem voltak előzőleg tünetei.

Tévhit

Csak az idősebb nőket fenyegeti a szívbetegség

Bár az igaz, hogy idősebb korban megnő a szívbetegség valószínűsége, az igazság az, hogy a szívbetegség valamennyi korosztályt érintheti.

Ez a 65 évesnél idősebbek vezető haláloka, és a második leggyakoribb halálok a 45-65 éves korosztályban, míg a harmadik a 25-44 évesek körében.

Tévhit

A szívroham tünetei azonosak a nőknél és a férfiaknál

Sajnos sok nő hiszi azt, hogy ha nem érez fájdalmat a mellkasában, nem lehet szívbeteg, emiatt a nők gyakran csak később fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, és rosszabbak az életkilátásaik is.

Előfordul, hogy a nőknél csak állkapocs-fájdalom, légszomj, megmagyarázhatatlan fáradtság, hányinger vagy szédülés alakjában jelentkezik az infarktus.

Tévhit

A nők ugyanazt a kezelést kapják, mint a férfiak

A nők kezelése gyakran eltér a férfiakétól. Náluk más tünetek jelentkezhetnek, ezért előfordul, hogy a sürgősségi osztályon nem ismerik fel a betegséget, így egy nő nem ugyanazt a standard terápiát kapja, mint egy férfi, mely szövődményekhez vezethet.

| nők, szívbetegség, tévhitek
2018-09-22 13:11:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop